AKTUELNO

Svet je ostao zatečen tragičnim krajem jednog od vrlo popularnih sportista.

Legenda francuskog ragbija i junak najčuvenijeg meča u tom sportu, Kristof Dominisi, oduzeo je sebi život.

Kako prenose lokalni mediji, on se popeo na krov zgrade i bacio se pred prolaznike koji su tada prolazili ulicom u Sen-Kluu, elitnom delu zapadnog Pariza.

Bio je visok 172 centimetra, težak 82 kilograma, a čuvenim krilnim trčanjima ostavljao je mnoge rivale u neverici. Sada je ostavio svet sporta u neverici ovim samoubistvom u 48. godini.

A koliko pre dve decenije, na Svetskom kupu 1999, predvodio je Francuze do antologijske polufinalne pobede nad Novim Zelandom, čija je glavna zvezda bio možda i najpoznatiji ragbista svih vremena, Džon Lomu. "Mini-Dominisi", kako su ga zvali, tada je zablistao kada je bilo najvažnije.

"Ol-bleksi" su vodili sa 24:10 a onda su Francuzi napravili čudesan preokret - postigli su 33 poena i primili samo sedam u nastavku, a do 44:31 došli su uz pretvaranje Dominisija.

On je, naime, uhvatio loptu koja je skakala terenom, a onda poput munje prošao uz levu aut-liniju, donevši prednost "trikolorima", potom i plasman u finale - 44:31.

U borbi za zlato, Australija je ipak bila bolja (35:12), ali se trijumf Francuske u polufinalu i dalje smatra najboljom ragbi utakmicom svih vremena. A "Mini" je bio njen važan deo.

Međutim, po završetku igračke karijere, iako je radio i kao trener i kao stručni TV konsultant, najviše pažnje je privukla autobiografija.

U njoj je, 2007, priznao da je jedan "lični gubitak" pokrenuo depresiju - koja je i inače postojala u njegovom životu od najranije mladosti jer je, po sopstvenom priznanju, bio zlostavljan kao dete.

I brojni drugi svetski mediji prenose vest o tragičnom kraju "Mini-Dominisija", upravo zbog reakcija tamošnjih zvezda sporta na ovakav odlazak sa sveta jednog od najpoznatijih ragbista svih vremena.

#Kristof Dominisi

#Smrt

#ragbi