AKTUELNO

Španski teniser Rafael Nadal prvi je finalista Otvorenog prvenstva Francuske, pošto je u polufinalu savladao Dijega Švarcmana 6:3, 6:3, 7:6.

Nadal će u finalu u nedelju igrati sa boljim iz meča Đoković - Cicipas.

Španac nije igrao najbolji tenis, ali je bez mnogo drame uspeo da savlada Argentinca, koji ga je nedavno porazio na Mastersu u Rimu. Nadal je u prvom setu, u kom smo videli tri brejka zaredom, tu drugu sterčenu prednost sačuvao do kraja i slavio sa 6:3.

Slično je bilo i u drugom setu, s tom razlikom, što je u četvrtom gemu, pri vođstvu Nadala od 2:1 kod rezultata 30:30, Švarcman oštećen. Dijego pri tom rezultatu šalje lopticu u aut, kako kažu linijski i glavni sudija, ali se onda žali... Ni Rafa nije bio siguran da je bio aut, ali je sudija u stolici Oreli Tortu poen dodelila njemu. Hok-aj koji mogu da vide samo gledaoci pokazuje da je loptica kačila liniju, pa je Švarcman oštećen. U narednom poenu Rafa ubrzava forhendom i osvaja gem.

Španac je potom rutinski set priveo kraju, a zatim na startu trećeg poveo sa 3:1. Švarcman tada pravi brejk, što oduševljava publiku, ali već u narednom gemu Rafa vraća izgubljeno i dolazi do 4:2.

Švarcman ipak nema nameru da se preda, pa u jednom dugom gemu, sa nekoliko izjednačenja oduzima servis Nadalu i dolazi do nove prilike da izjednači u gemovima, što je i uspeo.  

Nadal je zatim dobio servis gem, a onda i taj-brejk za novo finale Otvorenog prvenstva Francuske, na kojem ima rekordnih 12 titula. 

#Rafael Nadal

#Rolan Garos