AKTUELNO

Najbolji teniser planete Novak Đoković pobedio je u prvom takmičarskom meču posle pola godine pauze zbog pandemije korona virusa.

Đoković je u drugom kolu Sinsinati Mastersa savladao Rikardasa Berankisa, 30-godišnjeg Litvanca sa 7:6 i 6:4 posle sat i 41 minuta igre u teniskom centru "Bili Džin King" u Njujorku.

Srpski igrač je "na iskustvo" dobio meč u kom su odlučivale nijanse, a Berankis je većim delom okršaja igrao daleko bolje od svog renkinga i 72. mesta na ATP listi.

Istini za volju, Novak većim delom meča nije mogao da pronađe svoj ritern, a uz to ga je ozbiljno mučio vrat, pa je teško predvideti kako će se sa tom povredom situacija dalje odvijati.

Foto: Tanjug AP/Frank Franklin II

Da ima razloga za zabrinutost, deluje da ima, jer srpskog predstavnika do sredine septembra potencijalno očekuje ukupno 12 mečeva ako stigne do završnica Sinsinatija i US Opena.

Berankis je do sada samo dvaput pobeđivao igrače iz Top 10 i oba puta je to učinio protiv Miloša Raonića. Sa Novakom se jedini put sastao 2013. godine kada ga je Đoković počistio u tri seta, ali ovog puta nije bilo ni izbliza tako lako kada je Rikardas uzeo samo pet gemova.

Novak se na početku meča dobro kretao, forsirao je protivnikov bekhend i tako gradio direktne poene u prvih nekoliko gemova.

Tražio je ritam i na riternu ali isprva i na servisu, pa je u prva dva poena napravio dve duple greške, a onda ih garnirao sa dva uzastopna asa!

Posle 30:30 u uvodnom gemu Berankis je promašio bekhend, Novak je odigrao još jedan dobar poen i lagano je poveo sa 1:0.

Foto: Tanjug AP/Frank Franklin II

Berankis se već u prvom gemu na svoj servis suočio sa brejk šansom za Đokovića, uspeo je da se izvuče i onda je i sam zapretio Srbinu u petom gemu.

Dupla greška Novaka pa nešto nonšalantniji drop-šot i Berankis je imao 0:30, a posle jako dobrog forhenda i 15:40 za dve brejk lopte.

Nole je uzvratio servisima, poništio brejk lopte i poveo uz malo sreće i pomoć mreže i sa 3:2. Litvanac je vidno zaigrao sve sigurnije jer je u šestom gemu stigao još jedan Đokovićev drop šot, a onda i forhendom osvojio poen za 40:0 posle kog je poravnao na 3:3.

Foto: Tanjug AP/Frank Franklin II

Njegova sigurnost se videla i u silovitom riternu kojim je došao do 0:15 na servisu Đokovića, posle kog ga je Novak častio novom duplom greškom - četvrtom od početka meča i još jednom sa 0:30.

Berankis je umalo pogodio i forhend koji je pao tik pored linije, ali je uzeo sledeći poen za dve brejk lopte na 15:40. Litvanac je do brejka za 4:3 došao tako što je stigao odličan drop-šot srpskog igrača, a onda je uhvatio i njegov pasing šot, posle čega Nole nije prebacio mrežu. Berankis je posle servisa u prvom poenu opalio forhend po paraleli, izašao napred i osvojio poen, pa izgubio sledeća dva do 15:30.

Đoković je promašio u najdužoj razmeni do tog trenutka, ali je dvostrukom servis greškom Berankisa izjednačio na 40:40. Sevnula je u pravom trenutku paralela iz forhenda za brejk šansu, Berankis je u sledećem poenu pogrešio i Novak je vratio brejk za 4:4.

Foto: Tanjug AP/Frank Franklin II

Uzeo je bez mnogo problema i sledeći gem na svoj servis za 5:4, iako je i tada napravio jednu dvostruku servis grešku. Novak je vanserijsku defanzivu pokazao u završnom poenu desetog gema kada je Berankis pogađao sve same uglove, a Đoković na kraju mrežu.

Ekspresnim gemom, prvim u kom nije dao ni gram šanse rivalu, Đoković je došao do 6:5, ali je i Berankis terorisao Srbina forhendima koje je pogađao bez straha i strašno precizno da bi izborio taj-brejk. Sve te udarce je prosuo u prva tri poena taj-brejka kada je spojio tri greške i olakšao je posao Đokoviću da dođe do prvog seta. Duplom greškom protivnika je Novak dobio poen za 5:1 i samo je čekao pauzu između setova da bi dobio masažu vrata koji ga je mučio.

Berankis je prkosio očekivanjima i na startu drugog seta. Pogađao je neverovatno i posle osvojenog gema pogodio fantastičan forhend viner u sam ugao terena kojim je zapretio brejkom već u drugom gemu drugog seta.

I napravio ga je, dok se i posle medicinskog tajm-auta videlo da Novak zdravstveno nije baš "u vinkli". Uspeo je međutim da divni bekhendom i dubokim loptama konačno poremeti ritam Berankisa kome je odmah vratio brejk bez izgubljenog poena - 2:1 u drugom setu.

Đoković je izgubio dva poena, ali je osvojio gem za 2:2, ali je u poenima Berankis bio taj koji stoji na liniji i napada. Novak je uglavnom bio tri, četiri metra iza nje i bilo je jasno da se na terenu ne oseća nimalo komforno. Zato mu je odgovaralo što je intenzitet meča opao.

Foto: Tanjug AP/Frank Franklin II

Prvi reket sveta je uprkos svom stanju u petom gemu odigrao sjajan defanzivni udarac po paraleli na 30:30, Rikardas za njega nije imao leka i Novak je imao brejk šansu koju nije iskoristio.

Litvanac je poveo sa 3:2, Đoković je nastavio da se muči na terenu i pretrpeo je brejk "sa nulom" za Berankisovo vođstvo 4:2. Ipak, Litvanac ni treći put nije uspeo da potvrdi brejk.

Srbin je ostao u razmeni pri rezultatu 15:30, sačekao je grešku rivala za 15:40 i dve brejk lopte na Litvančev servis koje je materijalizovao i zatim izjednačio na 4:4.

U tom osmom gemu odigrao je neverovatan poen kada je Berankis imao zicer koji je Novak izvrsno pročitao i odigrao pasing šot u polje rivala za gem lopte, pretvorene u izjednačenje.

Tek tada je Berankis posustao i počeo da igra nešto nestrpljivije i nesigurnije. Pogrešio je triput, pogađao je mrežu i onda na 15:30 za Đokovića izbacio lopticu daleko preko osnovne linije bekhendom za dve brejk lopte.

Iskoristio ih je i onda odservirao za pobedu i pokazao da je bolji u ključnim trenucima kada je najbitnije. Novakov sledeći rival je Tenis Sandgren i taj meč je na programu u utorak, ne pre 21 čas.

#Novak Đoković

#Rikardas Berankis

#sinsinati