AKTUELNO

Iza sebe je ostavio sina, ćerku i četvoro unučadi.

Slavni srpski bokser, Zoran Filipović "Damba" je rođen 1940 godine u Nišu, a u Zaječar se doselio početkom pedesetih godina prošlog veka.

Bio je veoma uspešan u svim sportovima od košarke, rukometa, odbojke, sve dok na kraju nije zavoleo boks!

Stariji građani Zaječara pamte njegove gromovite udarce na gradskom stadionu gde su se održavali boks mečevi krajem pedesetih i početkom šezdesetih prošlog veka. Pamte klubske drugove Dr.Kamena ,Dr Iku Pućula, braću Čeliće i Laline, Labuda i ostale majstore boksa.

Veoma brzo prelazi u najkvalitetnije klubove prve lige Jugoslavije pošto je pokazao sav svoj raskošni talenat!

Avanturistički duh ga je odveo u svet filmske produkcije, prenosi "Glas Zaječara".

Prvo se oprobao kao statista, potom i kao kaskader, sve dok ga nije zapazio reditelj Žika Pavlović i dao mu glavnu ulogu u filmu "POVRATAK".

Taj film je slabije poznat zbog crnog talasa u to vreme i bio je pod zabranom punih dvadeset godina. Tada mladog i perspetivnog glumca, u tom filmu negativca, Velimira Batu Živojinovića dotični "Damba" je ubio na kraju filma.

Imao je malu ulogu Vikinga 1964 g. u tada svetskom hitu "DUGI BRODOVI" sa Ričard Vidmarkom , Sidni Poatjerom, Bebom Lončar itd .

Mogao je da bira između svetske filmske karijere ili jugoslovenskog boksa, te se ubrzo vratio iz Engleske i vratio svojoj ljubavi.

Predstavljao je Jugoslaviju na balkanskom prvenstvu i osvojio bronzanu medalju. Na Strandžar kupu u Mađarskoj u polufinalnom meču nokautirao je tada aktuelnog evropskog šampiona Rusa Lebledova.

Paralelno se školovao za trenera u Subotici. Trenirao je nosioce svetskih i olimpiskih medalja braću Kačar i Vujkovića u Subotici i Antu Josipovića i Matu Parlova u Puli gde je završio trenersku karijeru i uveo BK Pula u prvu ligu i osvojio titulu prvaka države.

U Puli bi verovatno ostao do danas da nije odlučio da nakon penzionisanja dođe i da nastavi sa mirnim životom u Zaječaru gde je proveo mladost.

Iza sebe je ostavio sina Aleksandra ćerku Miru i četvoro unučadi.

#Smrt

#boks