AKTUELNO

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je danas da će se sa sportistima razgovarati o pravilima iskazivanja protesta na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine.

Bah je to rekao posle poziva na reformu pravila 50 Olimpijske povelje, koje navodi da politička, verska ili rasna propaganda nisu dozvoljene za vreme Olimpijskih igara.

"Solidarnost i nediskriminacija su u našoj DNK. Stoga cenimo sve sportiste i svakoga ko podržava te vrednosti izražavajući sebe ili tako što pomažu drugima uključivanjem u svoje zajednice. U tom kontekstu moramo napraviti neke napomene oko pravila 50 Olimpijske povelje", rekao je Bah, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Novoformirano Udruženje sportista priključilo se kampanji za pravo sportista da iskažu protest na Igrama u Tokiju, uključujući i to da kleknu u znak podrške pokretu "Životi crnaca su važni".

Foto: Tanjug AP/Jae C. Hong

"Važno je naglasiti da sportisti već imaju više prilika da izraze svoje stavove tokom Olimpijskih igara, na konferencijama za novinare, miks zoni, putem društvenih mreža, u intervjuima. Pravilo 50 se odnosi samo na igralište i ceremoniju", naveo je Bah.

"Da bi pomirili ove vrednosti slobodnog izražavanja s jedne strane i poštovanje jednih prema drugima s druge strane, Komisija sportista MOK pokrenula je dijalog među sportistima o tome na koji način mogu bolje da izraze podršku olimpijskim vrednostima na dostojanstven i jedinstven način", dodao je predsednik MOK.

Igre u Tokiju trebalo je da se održe ovog leta, ali su zbog pandemije koronavirusa pomerene za sledeću godinu i počeće 23. jula.

#Olimpijske igre

#Tomas Bah