AKTUELNO

Sve oko Đokovića je proteklo u skladu sa propisima. On je bio pozitivan na testu, držao se samoizolacije, i sada može da počne da obavlja svakodnevne obaveze, ali mora da se drži pravila, nosi masku i održava socijalnu distancu - rekla je doktorka.

Vest da je Novak Đoković pozitivan na koronavirus obišla je ne Srbiju, već svet. O tome su pričali svi. Čini se kao da nije postojao čovek na kugli zemaljskoj koga to nije interesovalo. I svako je imao nešto da pita, da kaže, doda, obrazloži mišljenje, tvitne i slično. Sasvim razumljivo, Novak Đoković je jedan od najboljih sportista svih vremena i svi su hteli da kažu šta oni misle o tom slučaju.

Foto: Twitter.com/@crvenazvezdafk

Za to vreme, Novak Đoković je bio u izolaciji, poštovao je sve mere i samo se za Vidovdan oglasio na društvenim mrežama. Od trenutka kada je javnost saznala da je najbolji sportista planete zaražen koronom, Nole se izvinio priznavši da je možda malo poranio sa održavanjem Adria Toura, a onda je pre nekoliko dana objavljeno da je Đoković ponovio test koji je pokazao da je negativan.

Foto: Instagram.com

- U našoj zemlji je najveći broj asimptomatskih bolesnika. To je oblik korona virusa koji imaju mladi ljudi i koji u suštini nemaju nikakve simptome, a zaraženi su. Kada se takvi slučajevi otkriju, pacijenti su dužni da ostanu u izolaciji i da se pridržavaju svih pravila kako ne bi i svoje ukućane izložili zarazi. Jedan od najboljih primera takvog asimptomatskog slučaja je Novak Đoković - rekla je za Blic doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Zastala je samo na trenutak, pa je dodala:

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- On je testiran po povratku u Hrvatsku iako nije imao nikakvih simptoma i test je bio pozitivan. Tokom izolacije u kojoj je bio, Đoković nije ispoljio nikakav simptom, sve vreme se osećao dobro, pa je nakon toga, u periodu između sedam i deset dana od trenutka u kojem je test pokazao da je pozitivan, ponovo testiran. Taj drugi test je pokazao da je Novak negativan i da više u njegovom organizmu nema prisustva virusa COVID-19.

Na pitanje da li to znači da je Novak potpuno zdrav, doktorka Kisić-Tepavčević je istakla:

- Apsolutno! Novak je zdrav i sada može da počne da obavlja svakodnevne aktivnosti.

Nole neće morati da radi još jedan test.

- Po protokolu koji je apsolutno ispoštovan u slučaju Novaka Đokovića, on ne mora da radi još jedan test, već može da se vrati obavljanju dužnosti u svakodnevnom životu.

Ali Đoković ima jednu veliku obavezu.

- On mora da nastavi da nosi masku, mora da se pridržava socijalne distance i mora da poštuje pravila koja su propisana. Tako pruža primer drugima. Dakle, nošenje maski i fizička distanca su dve osnovne stvari kojih se u ovom trenutku moramo pridržavati kako bismo izašli iz epidemije.

#Darija Kisić Tepavčević

#Novak Đoković

#koronavirus