AKTUELNO

Vozači Formule 1 razgovaraće o načinima podrške borbi protiv rasizma, medju kojima i o tome da kleknu uoči prve trke u ovogodišnjem šampionatu, u znak podrške pokretu "Životi crnaca su važni".

"Neki vozači već pričaju o tome. Ako ćemo to da uradimo, trebalo bi da uradimo kao grupa. O tome će se razgovarati na brifingu Udruženja vozača u petak", rekao je vozač Meklarena Lando Noris.

Pokret "Životi crnaca su važni" podržali su fudbaleri u Nemačkoj, Italiji i Engleskoj. Oni, zajedno sa sudijama i stručnim štabom, uoči svake utakmice kleknu na teren.

"Uradićemo sve što možemo kako bismo pokazali da brinemo i da poštujemo svakoga. Uradićemo ono što je ispravno kada dodje vreme", naveo je Noris.

Noris će, kao i šestostruki svetski prvak Luis Hamilton, na svom bolidu nositi poruku "Zaustavimo rasizam".

"Želim da budem bolji od ostalih vozača, ali svima bi trebalo pružiti jednake šanse i tretirati ih na isti način. Nije pošteno da se drugačije odnosite prema ljudima zbog njihove rase. Sport prate milioni ljudi, a što više uradimo kao vozači, ekipe i zajednica Formule 1, veći uticaj ćemo imati", naveo je Noris.

Sezona u Formuli 1 trebalo je da počne 15. marta u Australiji, ali je početak pomeren zbog pandemije korona virusa. Takmičenje će početi 5. jula u Austriji, bez publike.

#Formula 1