AKTUELNO

Srbija je izgubila velikog sportistu i sjajnog strelca. Osvojila bi mnogo medalja. Uvek je bila željna dokazivanja - priča Marković.

Bobana Veličković Momčilović (31), višestruka evropska šampionka u streljaštvu, koja je preminula posle komplikacija izazvanih porođajem, počela je da se bavi ovim sportom sa devet godina u svom rodnom gradu Boru. Njen trener Boban Marković, s kojim je trenirala 16 godina, ističe da je kod Bobane odmah na početku prepoznao veliki talenat.

- Došla je u klub Bor 030 sa još dve drugarice. Jedna od tih drugarica, Marija, na početku je u odnosu na Bobanu prednjačila u nekim elementima, ali je Bobana uvek bila uporna. Uvek je bila željna dokazivanja i dobrih rezultata. Kada je 2004. postavila državni rekord u mlađim kategorijama, u gađanju vazdušnim pištoljem na takmičenju u Mladenovcu gde je ostvarila 384 kruga, to je bilo dovoljno da se uvidi kakav je talenat bila i da s njom vredi raditi. Već 2006. osvojila je KUP Srbije i Crne Gore. Tada je bila bolja i od legendarne Jasne Šekarić, koja joj je kasnije bila trener - započinje priču Bobanin trener za "Novosti".

Marković je na Svetskom kupu održanom u Minhenu Bobani poklonio maskotu lavicu, kako bi joj razbio tremu pred nastup.

- Imala je tada tremu, i ja sam joj to poklonio jer je ona imala srce lavice. Neverovatno borbena i vesela osoba. Bila je omiljeni drug u reprezentaciji Srbije i uvek je bila spremna svima da pomogne. Nedavno smo se ja i njena majka setili baš te maskote, u nadi da će se i ovog puta izboriti i probuditi. Mnogo puta smo razgovarali u periodu njene trudnoće. Znala je da sa šećerom ima problema, ali bi mi uvek kazala sve je pod kontrolom. Nažalost, završilo se tragično, i Srbija je izgubila velikog sportistu i sjajnog strelca. Siguran sam da bi, da je drugačija situacija, Bobana u narednih pet-šest godina postavljala još bolje rezultate - zaključuje Marković.

Bobana se porodila u ZC "Zaječar", odakle je posle nekoliko dana prebačena u Beograd. Kako su preneli mediji, Ministarstvo zdravlja je uputilo inspekciju u ZC "Zaječar". U Boru je proglašena trodnevna žalost.

PRIČALI SMO I O IMENU ZA BEBU

Mirković naglašava da se Bobana uvek borila i da nikada nije odustajala.

- Pred 50. Evropsko prvenstvo vazdušnim pištoljem, koje je održano ove godine u Vroclavu, odakle je Bobana donela zlato, kazao sam joj da će sigurno osvojiti medalju. A na njeno pitanje zašto sam siguran u to, poručio sam joj da, s obzirom na to da je u drugom stanju, mora da misli na sina i da je ostalo neće mnogo opterećivati. Posle tog šampionata smo čak pričali i o imenu za bebu - Zlatimir ili Zlatko, jer je osvojila zlato - kaže Boban.

#Bobana Momčilović Veličković

#Trener