AKTUELNO

Tokio je do sada tri puta dobio organizaciju Olimpijade, a već drugi put Igre se neće desiti u predviđenom roku.

"Olimpijske igre se odlažu za 2021. godinu!", to je vest koja je juče obišla planetu i razočarala brojne ljubitelje sporta.

Ipak, kroz istoriju igre su prošle kroz prilično gadne i nepopularne scenarije, a najveći maler kao organizator takmičenja definitivno je Japan. Naime, ovo je drugi put da se u Tokiu igre neće odigrati kada su planirane.

Prvi put se to dogodilo 1940. godine kada su igre otkazane zbog Drugog svetskog rata.Tokio je 1932. pobedio Rim i Helsinki u trci za organizaciju Olimpijskih igara osam godina kasnije i trebao je da postane prvi azijski domaćin u istoriji.

Za potrebe ovog događaja je Japan gradio stadione primarno od drveta jer im je metal trebao za proizvodnju pušaka u toku rata, a stadion Meidži Džingu podignut za ovo prvenstvo korišćen je 1964. godine.

Međutim, 1938. godine mnoge zemlje su zbog rata između Japana i Kine otkazale učešće na Olimpijskim igrama, te je Tokiju oduzeta organizacija i dodeljena Helsinkiju.

Ipak, 1. septembra 1939. godine Adolf Hitler je krenuo u ofanzivu na Poljsku, što je za samo nekoliko meseci uvuklo gotovo sve države sveta u rat.

Foto: Pixabay.com

U najvećem sukobu u istoriji čovečanstva je po nekim procenama 500 stotina vrhunskih sportista koji su se ranije takmičili na OI izgubilo živote.

Olimpijske igre nisu održane ni 1940, ni 1944. godine, naredne su održane tek 1948. godine u Japanu.

Ove godine svet je zahvatila pandemija koronavirusa. U utorak je  doneta odluka da se odlože Olimpijske igre i da se sigurno održe 2021. godine. Sve je počelo bojkotom Kanade koja je prva odlučila da ne šalje sportiste na ovaj događaj, a pre zvaničnog saopštenja SAD odlučeno je da se one odlože iako je prvobitno odluka trebala da bude doneta 20. aprila.

Dakle, Tokio je umalo po drugi put ostao bez Olimpijskih igara (jednom održane 1964. godine), a ovo samo potvrđuje staru krilaticu da je sport ogledalo društva.

Ipak, ako je sudbina htela da se poigra, surovije sa japanskim sportom nije mogla, zamalo da ostanu i bez drugih Olimpijskih igara od tri koje su im dodeljene da organizuju, zbog više sile. 

Autor: pink.rs

#Olimpijada 2020 Tokio

#Olimpijske igre

#Tokio

#koronavirus

'