AKTUELNO

Nakon nedelja neizvesnosti usled globalne pandemije koronavirusa, dogovoreno je da se Olimpijske igre u Tokiju 2020. održe najkasnije do leta 2021. godine.

Vest dolazi nakon što su japanski premijer Šinzo Abe i predsednik MOK-a Tomas Bah održali telefonsku konferenciju na kojoj je dogovoreno da je najbolji put odlaganje Igara.

Foto: Tanjug/Shizuo Kambayashi

Odluka znači da će Olimpijada prvi put biti odložena tokom mirnog vremena u 124-godišnjoj modernoj istoriji.

- Zatražili smo od predsednika Baha da razmotri odlaganje od oko godinu dana kako bi se omogućilo sportistima da igraju u najboljem stanju i da taj događaj učine sigurnim i bezbednim za gledaoce - rekao je Abe novinarima i dodao:

Predsednik Bah je rekao da se slaže 100 odsto."

MOK je prethodno sebi dao rok od četiri nedelje da razmotri odlaganje Igara, koje bi trebalo da počnu 24. jula, zbog pandemije koronavirusa u celom svetu.

Foto: Tanjug AP/Pietros Giannakouris

Međutim, na zahtev Japanaca kompletan proces je ubrzan, pošto su se pojavile informacije da je već postignut dogovor o odlaganju unutar MOK.

U saopštenju koje je objavila Vlada Japana navodi se da će prvi put u istoriji Olimpijske igre biti odložene, a da postoji mogućnost da one čak budu održane tokom proleća naredne godine.

#Olimpijske igre

'