AKTUELNO

Ovo su događaji koji su, po izboru portala Pink.rs, obeležili svetsku sportsku scenu.

FINALE VIMBLDONA 

Sportsku 2019. godinu pamtićemo po fenomenalnom meču između Novaka Đokovića i Rodžera Federera na Vimbldonu u Londonu. Glavni turnir počeo je u ponedeljak 1. jula 2019. godine, a završen je u nedelju 14. jula 2019. Ovo je bio prvi Grand Slam turnir na kome su obe pojedinačne titule osvojili igrači rođeni na Balkanu. Ovo je prvo izdanje turnira koje je u finalnom setu imalo standardan brejk u nizu kada je rezultat u setu bio 12 utakmica. Pobednik je bio prvi igrač ili par koji je postigao sedam bodova dok je vodio sa dva ili više bodova ili, u slučaju rezultata 6-6 poena, uspostavio naknadno vođstvo od dva boda. Henri Kontinen i John Peers su osvojili prvi takav brejk u istoriji Vimbledona, pobedivši Rajeeva Rama i Joea Salisburija u muškom meču parova u trećem kolu. U muškom singlu jedini takav meč bilo je finale u kojem je Novak Đoković savladao Rodžera Federera, u čemu je ujedno bio i najduži finale u istoriji turnira. 

Foto: Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth

Okršaj Đokovića i Federera u finalu Vimbldona, trećeg Grend slema tokom sezone, postao je deo teniske legende i to zbog toga što je to bio najiščekivaniji meč godine i preko svih očekivanja je doneo gledaocima prave teniske vratolomije, prvo senzacionalne, potom naizgled beskonačne i završeno je mešavinom razočaranja i divljenja. Đoković je na tom meču slavio sa 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3) posle pet sati tenisa.

LIVERPOOL OSVOJIO PRVU KRUNU LIGE ŠAMPIONA OD 2005. GODINE

Liga šampiona je najjače klupsko takmičenje Starog kontinenta. Finale lige Šampiona 2019. godine je bio poslednji meč Lige šampiona u sezoni 2018/19, 64. sezoni najvećeg evropskog klupskog takmičenja koje organizuje UEFA. Finale je održano na Vandi Metropolitano, u Madridu 1. juna, između engleskih klubova Totenhem hotspera, koji je u svom prvom finalu Lige šampiona, i Liverpula, koji je u svom devetom finalu, a drugom u nizu, pošto su prethodne sezone poraženi od Real Madrida.

Crveni su uspeli da donesu još jedan trofej UEFA Lige šampiona na Anfield. Liverpool je prvi junior EPL-a Tottenham Hotspur, 2-0, 1. juna, u prvom engleskom finalu od 2008. godine, za prvu takvu titulu u 14 godina. To je bila šesta kruna Lige šampiona (ili Evropskog kupa) za Liverpul, koji je sve treće mesto.

To je bilo sedmo finale Lige šampiona - i četvrto u deceniji da su se susrela dva tima iz istog saveza i iste lige, a drugo finale između engleskih klubova posle 2008. To je takođe bilo prvo finale od 2013. da ne bude bar jedan španski tim u finalu, sa Barselonom i Realom koji su učestvovali u prethodnih pet finala i pobedili svih pet, Barselona jedan put i Real Madrid četiri puta.

TORONTO RAPTORS OSVOJIO ISTORIJSKU NBA TITULU

Košarkaši Toronta osvojili su prvu titulu u istoriji kluba i postali prvi kanadski tim šampion NBA lige, pošto su u šestoj utakmici finala plej-ofa u poslednjoj utakmici Voriorsa u "Orakl areni" pobedili dvostrukog uzastopnog prvaka Golden Stejt - 114:110 za konačnih 4-2 u seriji.

Za najkorisnijeg igrača finalne serije i dobitnika trofeja "Bil Rasel" izabran je lider Reptorsa Kavai Lenard, kome je to drugo takvo priznanje, pet godina posle titule koju je osvojio sa San Antonijem. Lenard je takođe tek treći košarkaš u istoriji NBA lige (posle Karima Abdul-Džabara i Lebrona Džejmsa), koji je sa dva različita tima osvojio titulu i priznanje za MVP igrača finala.

U oba finala, Lenardov tim sprečio je protivnike da dođu do treće uzastopne titule, pre pet godina Majami, sada Golden Stejt.Lenard je i ovog puta bio odličan sa 22 poena, ali je imao četvoricu saigrača sa dvocifrenim učinkom, od kojih su trojica imala više od 20 poena. Kajl Lauri je postigao prvih 11 poena na utakmici i završio sa 26, 10 asistencija i 7 skokova, "dabl-dabl" - 26 poena i 10 skokova - ostvario je Paskal Sijakam, rezervista Fred Van Vlit je 12 od svojih 22 poena postigao u poslednjoj četvrtini, dok je Serž Ibaka ubacio 15 poena.

SENZACIONALNI "PATRIOTSI" ZAUSTAVILI "RAMSE" I JOŠ JEDNOM SE UPISALI U ISTORIJU

New England Patriotsi pobedili su u 53. Super Bowlu Los Angeles Ramse rezultatom 13:3 i osvojili šest naslov NFL lige.

Najveći sportski događaj u SAD-u i jedan od najvećih događa u svetu sporta uopšte održan je pred 75 hiljada gledaoca na Mercedes-Benz stadionu u Atlanti. U finalu američke NFL lige, poznatijem kao Super Bowl, New England Patriotsi pobedili su Los Angeles Ramse 13:3 i tako se još jednom upisali u istoriju.

Legendarni trener hrvatskog porekla Bill Belichick i najbolji quarterback u istoriji Tom Brady u svojoj su 17. zajedničkoj sezoni i svom devetom finalu osvojili šesti trofej Vincea Lombardija čime su se Patriotsi izjednačili s Pittsburgh Steelersima po broju pobeda u Super Bowlu.

Bio je to i treći uzastopni nastup u finalu i druga pobeda za momke iz Bostona. Tom Brady s 41 godinom postao je najstariji quaterback pobednik Super Bowla, čime je preskočio Peytona Manninga, koji je s Denverom osvojio prsten s 39 godina.

FIFA SVETSKO PRVENSTVO ZA ŽENE 

Ženska fudbalska reprezentacija SAD osvojila je zlato na Svetskom prvenstvu u fudbalu za žene.Amerikanke su u finalu savladale evropskog šampiona Holandiju sa 2:0. SAD su odbranile titulu osvojenu pre četiri godine i dodale četvrti pehar u vitrine. Nije delovalo da će američke fudbalerke lako slaviti.

Golman Holandije Sari van Venedal je bila sjajna u prvom poluvremenu pa je prvi gol viđen tek u 61. minutu. Odbrambena igračica Holandije je potkačila Aleks Morgan i tako skrivila penal. Sa bele tačke je precizna bila Megan Rapino pa je SAD povela sa 1:0. 

To je bilo dodatno gorivo za Amerikanke koje su u 69. minutu postavile konačni rezultat, a gol je postigla Rouz Lavel koja je sama istrčala kontru i uputila odličan šut sa dvadesetak metara za 2:0. 

Autor: A.A.

#2019.

#Sport

'