AKTUELNO

Svetska antidoping agencija (WADA) suspendovala je danas Rusiju na četiri godine sa svih velikih sportskih takmičenja zbog dopinga.

To znači da ruska himna i zastava neće biti dozvoljene na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine i Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru 2022. godine. ;

Međutim, sportisti koji dokažu da nisu učestvovali u doping skandalu moći će da se takmiče pod posebnim uslovima i neutralnom zastavom.

Izvršni komitet WADA doneo je jednoglasnu odluku na sastanku u Lozani.

Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), uprkos zabrani, Rusija će se takmičiti na Evropskom prvenstvu 2020. godine i biti domaćin pojedinih utakmica u Sankt Peterburgu, "pošto upravljačko telo evropskog fudbala - Uefa nije označena kao organizator velikih događaja, u pogledu odluka o kršenju antidoping pravila".

WADA je navela da postoje dokazi da je Rusija manipulisala podacima iz moskovske antidoping laboratorije, koje je predala u januaru kako bi prikrila stotine potencijalnih doping slučajeva i podmetnula lažne dokaze.

Rusija je pogođena doping skandalom od 2015. godine, kada je WADA pronašla dokaze o rasprostranjenom dopingu ruskih atletičara, uz podršku i prikrivanje države.

Rusija ima 21 dan da se žali na suspenziju, a ako se to dogodi, o žalbi će odlučivati Sud za sportsku arbitražu (CAS).

#Doping

#Rusija

#WADA

'