AKTUELNO

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je danas da je vlada naredila svojim zvaničnicima da se bore za interese zemlje, dok se Svetska antidoping agencija (WADA) priprema da odluči da li je Rusija manipulisala antidoping podacima.

Rusija je u januaru predala veliku arhivu podataka iz moskovske antidoping laboratorije. WADA se nadala da će razotkriti višegodišnje zataškavanje dopinga ruskih sportista, ali je umesto toga otkrila da su podaci menjani.

Specijalizovana komisija WADA nedavno je preporučila suspeniziju ruskih sportista sa Olimpijskih igara i zabranu organizovanja sportskih događaja u naredne četiri godine.

Izvršni odbor WADA sastaće se 9. decembra u Parizu i mogao bi da uvaži te preporuke.

"Sasvim je moguće da će odluka biti prilično teška za našu zemlju. Ali, naši sportski zvaničnici i Ministarstvo sporta dobili su naredbe da se bore za naše interese, za interes svakog sportiste, kako bi mogli da učestvuju u takmičenjima", rekao je Medvedev.

Medvedev je optužio WADA za "beskrajnu seriju optužbi protiv Rusije" i "skrivanje prekršaja drugih zemalja".

WADA je prošle godine obnovila dozvolu Ruskoj antidoping agenciji (RUSADA) pod uslovom da preda podatke iz moskovske antidoping laboratorije, kako bi otkrila zataškavanje dopinga.

Rusija je negirala da je menjala podatke i okrivila bivšeg direktora laboratorije Grigorija Rodčenkova, koji je svedok WADA

#Dmitrij Medvedev

#Rusija

#WADA

'