AKTUELNO

Odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je Ukrajinu 3:2 (21:25, 25:23, 25:22, 19:25, 15:9) u belgijskom Antverpenu u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Odbojkaška reprezentaija Srbije plasiarla se u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u Antverpenu u četvrtfinalu pobedila Ukrajinu sa 3:2 u setovima.

Srbija je do trijumfa došla rezultatom po setovima 21:25, 25:23, 25:22, 19:25, 15:9, posle dva sata i šest minuta igre.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Aleksandar Atanasijević sa 24 poena poena, dok je Uroš Kovačević upisao 21.

U selekciji Ukrajine istakao se Jan Jerešenko sa 18 poena, a jedan manje dodao je Dmitro Vietski.

Srbija će u polufinalu Evropskog prvenstva igrati protiv Francuske koja je sa 3:0 (25:16, 27:25, 25:14) pobedila Italiju.

PETI SET

Srbija je odlično započela peti set. Uroš Kovačević je briljirao na mreži za osetnije vođstvo (5:1).

Kovačević nastavlja da briljira na mreži, najviše zahvaljujući njegovoj igri na mreži Srbija ima veliku prednost u petom setu (9:4).

Gotovo je! Srbija je lako zadržala stečenu prednost i došla do pobede i plasmana u polufinale (15:9).

ČETVRTI SET

Četvrti set je počeo kao i prvi - neizvesno. Posle prvih 16 poena ni jedni ni drugi ne uspevaju da dođu do prednosti (8:8).

Posle "klackalice" na početku, Ukrajinci su ti koji su odigrali nekoliko odličnih poena i stekli prvu osetniju prednost u setu. Kovač je bio primoran da reaguje tajm-autom (10:14).

Pokušava Srbija da se vrati u igru, ali se Ukrajinci za sada drže (15:18).

Ukrajinci su bez problema priveli set kraju. To znači da će peti set rešiti pitanje pobednika i plasmana u polufinale EP (19:25).

TREĆI SET

Za razliku od drugog seta koji je započeo dominantnom igrom Ukrajinaca, Srbi su naučili lekciju. Krenuli su furiozno, poveli sa 7:3 i primorali ih da odmah traže tajm-aut.

Nemaju srpski odbojkaši nameru da skinu "papučicu s gasa". Nastavili su sa odličnom igrom i zadržali osetniju prednost (12:7).

Ukrajinci su uspeli pet poena prednosti da pretvore u jedna (16:15), ali je taj poen ubrzo prešao na stranu Srbije, pošto je došlo do prestupa prilikom smeča. Međutim, nisu želeli da odustanu, pa su grešku ubrzo ispravili i vratili se u treći set (17:16).

Kovač je tražio tajm-aut i uspeo da smiri ekipu. Srbija je ubrzo vratila prednost i rutinski privela set kraju za vođstvo (25:22).

Foto: Beta/VDB / Bart Vandenbroucke

DRUGI SET

Veoma loš početak Srbije u drugom setu. Posle izgubljenog prvog seta su u zaostatku i u drugom .Ukrajinci su poveli sa 5:1. Kovač pokušava da nađe rešenje, ali za sada ne ide. Nastavili su Ukrajinci u istom ritmu i držali prednost (5:9). Međutim, usledila je Serija grešaka, Srbija je pokazala da nema nameru da odustane, pa su smanjili zaostatak i vratili se u set (11:12).

Srbija je uspela da stigne do izjednačenja (14:14), ali je Ukrajina i na to imala odgovor i ponovo vratila kontrolu seta na svoju stranu - 15:18. Ukrajinci su došli do 21. poena u setu, ali je onda na servis došao Atanasijević i fenomenalnim servisima doneo izjednačenje (21:21). Ukrajinci su sa dva tajm-auta pokušali da prekinu njegovu seriju.

Sklonili su Atanasijevića sa servisa, ali su usledile dve greške, lopte u mrežu sa servisa na obe strane. Srbija je došla do set lopte (24:23). Kovač je tražio tajm-aut. Dug poen, sjajne odbrane i na kraju sjajan potez Uroša Kovačevića. Srbija je izjednačila (25:23).

Foto: Beta/VDB / Bart Vandenbroucke

PRVI SET

Početak četvrtfinalnog duela je obeležila neizvesnost. Ni jedni ni drugi ne uspevaju da se "odlepe". Ukrajinci su prvi poveli (4:6), ali je upornost Srbije i sjajna igra u odbrani donela novo izjednačenje. Ukrajinci za sada pokazuju da nisu slučajno stigli do ove faze takmičenja (8:8).

Ni sredina prvog seta nije donela promenu u rezultatskom smislu. Timovi se smenjuju u vođstvu, pa se "klackalica" nastavlja (14:14). Poen za poen. Tako se igra u Antverpenu. Srbija je uspela da dođe do prve veće prednosti, usled fenomenalne odbrane i blok-auta Uroša Kovačevića (20:18).

Foto: Beta/VDB / Bart Vandenbroucke

Na vođstvo Srbije su Ukrajinci reagovali tajm-autom i tri uzastopno osvojena poena (20:21). Velika borba se nastavila, do te mere da je Jovović prilikom pokušaja da spasi jednu loptu oborio i kamermana. Kovač je tajm-autima pokušao da "razdrma" ekipu koja se našla u zaostatku u samoj završnici seta (21:23).

Nije to mnogo pomoglo pošto su Ukrajinci sjajnim servisima došli do tri vezane set lopte. Prvu su realizovali za vođstvo u setovima (21:25).

#Evropsko prvenstvo

#Odbojka

'