AKTUELNO

Dok se kajteri hvale da iz godine u godinu njihov broj u odnosu na one koji se bave vindsurfingom na jedrilicama svake godine raste, ne ističu tako glasno onu drugu stranu - opasnosti ovog ekstremnog "hobija".

Kajting je kombinacija nekoliko sportova (vejkbording, snoubording, jedrenje, paraglajding i skejtbording) i ne treba ga mešati isključivo sa paraglajdingom mada imaju srodnih tačaka.

Naš reper Dalibor Andonov Gru je bio poznat kao ljubitelj ekstremnih sportova i to baš snoubordinga, skijanja i drugih. Gru je poginuo danas kod Nautičkog kluba "Zemun" kada je vozeći kajt upao u Dunav.

Kajting (kite - zmaj prvim prev) je u suštini jednostavan jer imate dasku pod sobom, zmaja ili paraglajder iznad sebe i vaše telo je jedina veza između ta dva.

Ali, umesto da lebdite kroz vazduh, krećete se brzo po vodi ili po čvrstom tlu. Njegova popularnost je rasla od sedamdesetih godina prošlog veka, a jedan od glavnih preduslova je konstantan vetar zbog čega je najbliža popularna lokacija u našem regionu - Ada Bojana.

To ne znači da kajtinga ne može da bude i bliže, ali samo u određenim periodima i vremenskim prilikama. Prvi izazov ovog sporta jeste u tome što istovremeno morate da kontrolišete i zmaja i dasku, te je potrebna i snaga i tehnika.

Koliko je reč o ozbiljnoj priči pokazuje i to da se kod nas u Srbiji uglavnom ne možete pojaviti na "vodi" da kajtujete sa iznajmljenom opremom ukoliko nemate posebnu licencu za samostalnog vozača. Dakle priča o bezbednosti se ne uzima zdravo za gotovo.

Ovaj sport puca na adrenalin i zbog toga ga ljudi vole, ali nema mnogo prostora za grešku. Na primer, ponekad se loše može proceniti snaga vetra u odnosu na veličinu zmaja.

Ako je zmaj preveliki, a vetar prejak za njegove dimenzije, kajter lako može da izgubi kontrolu ili tlo pod nogama dok ne naleti na prepreku. Ukoliko se desi suprotna situacija i zmaj je premali, može da padne u vodu, a kajter nema kontrolu.

Na mestima gde ima još kajtera, mogu se upetljati sajle jednog i drugog, pa ukoliko zmaj uleti u jaku struju pri "lansiranju" to takođe može da se odrazi na kajtera. Kada ovi sportisti žele da izvedu egzibiciju i skoče, pri doskoku na vodu ili zemlju mogu da se povrede i to je samo deo opasnosti koje potiču od samog vozača.

Tu su i nagle promene vremenskih uslova poput smera kretanja vetra, što se dešava u danima kada se spremaju oluje. Ovakvo je vreme bilo u ponedeljak, kada su mediji javili da je poginuo naš poznati reper.

Ništa manje opasno nije ni kada je vodena struja jaka, pa onda vetar vuče zmaja ili paraglajder, a kajter se jedva kreće po vodi zbog toga što ga rečna ili morska struja vuče na drugu stranu. Naravno, sve navedene greške se mogu ispostaviti kobnim i zbog toga je jedan od glavnih preduslova koji svi kajteri podvlače - savetujte se sa iskusnijima. Čak i kada mislite da imate dovoljno iskustva, procena ne mora da bude dobra.

#Dalibor Andonov Gru

'