AKTUELNO

Porodica čuvenog austrijskog vozača potvrdila je da je trostruki svetski šampion preminuo.

Niki Lauda, legendarni vozač Formule 1, preminuo je u 71. godini života, potvrdila je njegova porodica.

- Sa dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki preminuo mirno u krugu porodice u ponedeljak. Njegova jedinstvena ostvarenja kao sportiste i biznismena će ostati nezaboravna kao i njegova žeđ za akcijom njegova direktnost i hrabrost. On je uzor za sve nas, bio je dobar i brižan suprug, otac i deka i nedostajaće nam - poručila je porodica u saopštenju koje su objavili mediji u Austriji.

Niki Lauda je trostruki šampion Formule 1. Titule je osvajao 1975, 1977 i 1984, a vozio je na 171 trci za Marč, BRM, Ferari, Brabham i Meklaren.

Foto: Tanjug AP/Raoul Fornezza

Lauda je imao probleme sa zdravljem još od 1976. godine, kada je preživeo stravičan požar, nakon udesa na trci u Nirburgringu. Njegov bolid se totalno zapalio, a Lauda je iz njega izašao sa teškim opekotinama i zdravstvenim problemima koji su ga kasnije pratili čitavog života.

Imao je dve transplantacije bubrega, jednu 1997. godine, kada mu je njegov brat Florijan donirao organ, a drugu 2005. godine, kada je donor bila njegova žena Bridžit.

Takođe, prošle godine je bio podvrgnut transplantaciji pluđa, se ubrzo razboleo od gripa i imao je zdravstvene probleme opd kojih se sporo oporavljao, uz novu infekciju gripa. Prethodnog meseca je transportovan u privatnu kliniku zbopg problema sa bubrezima.

Lauda je 2012. godine bio postavljen za predsednika Mercedesa i bio je najzaslužniji za dovođenje aktuelnog šampiona Luisa Hamiltona.

#Formula 1

#Smrt

'