AKTUELNO

Veliki broj sportski događaja obeležio je 2018. godinu u Srbiji.

Sa našim šampionima i šampionkama smo se budili, ostajali do jutarnjih sati, legali sa njima, a oni su nas obradovali vrhunskim rezultatima. Mi izdvajamo TOP 5 događaja srpskih sportista.

Jedan od najvećih događaja u 2018. je nastavak uspeha i plasman u Ligu šampiona FK Crvene zvezde.

Najtrofejniji fudbalski klub u Srbiji Crvena zvezda 2018. godinu počeo je eliminacijom od CSKA u Ligi Evropa, ali vraćena je titula šampiona države.

Foto: Tanjug

Usledile su kvalifikacije za Ligu šampiona na leto, vezani trijumfi krunisani duelom sa Salcburgom u baražu. Prva utakmica u Beogradu završena je bez golova, a u revanšu se činilo da će crveno-beli ispasti i ponovo igrati Ligu Evropa.

Ipak, srpski klub je bio dobar u završnici utakmice u Austriji i sa dva gola došao do senzacionalnog plasmana u grupu. Tu su Zvezdu čekale velike ekipe, Pari Sen Žermen, Liverpul i Napoli i nekadašnji šampion Evrope nije mogao mnogo da se nada. Zvezda je završila kao poslednja, četvrta, ali se dobro predstavila među najboljima uz četiri osvojena boda u jakoj konkurenciji.

Kruna sezone bila je velika pobeda protiv Liverpula u Beogradu. Mrlja na Zvezdin uspeh je istraga u Francuskoj o nameštanju utakmic e protiv Pari Sen Žermena u elitnom evropskom takmičenju.

Ništa manje vredan događaj je i povratak Novaka Đokovića u vrh svetskog tenisa.

Najbolji srpski teniser i jedan od najboljih svetskih tenisera svih vremena imao je kriznu 2017. godinu, a ni početak 2018. nije nagoveštavao da će biti bolje.

Foto: Tanjug

On se, posle operacije lakta, na neverovatan način vratio u vrhunsku forme i sa 22. pozicije na ATP liste vratio na vrh. Tokom godine je osvojio dva grend slem trofeja, na Vimbldonu i Ju-Es openu, ali je mnogo veći podvig to što je trijumfom na turniru u Sinsinatiju, osvojio takozvani "Zlatni masters".

Iako godinu nije uspeo da završi trofejom na završnom turniru master serije u Londonu, 2018. je bila njegova i završio je sezonu kao prvi na ATP listi, ispred tradicionalno najvećih rivala, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Tu je i kvalifikacije naše fudbalske reprezentacije na Svetsko prvenstvo posle osam godina.

Fudbalska reprezentacija Srbije je posle osam godina igrala Svetsko prvenstvo, na kojem se nije proslavila pod vođstvom selektora Mladena Krstajića.

Foto: Tanjug

Uoči šampionata javnost je bila iznenađena pojedinim odlukama o pozivanju, odnosno nepozivanju igrača.

U Rusiji je počelo dobro, pobedom nad Kostarikom, ali je potom usledio kontroverzni meč sa Švajcarskom. Srbija je vodila, sve je išlo dobro, ali je usledio sunovrat i poraz. Treća utakmica protiv Brazila mogla je da donese plasman u osminu finala, ali su očekivanja bila nerealna, protivnik je očekivano pobedio i srpski tim je završio učešće.

Krstajić je posle takmičenja ostao na klupi nacionalnog tima, koji je potom igrao novoformiranu Ligu nacija, u kojoj je izborila plasman u viši rang. Ipak, Liga nacija je ostala u senci novih skandala, u kada se nekoliko igrača javno usprotivilo Krstajiću, a povodom dešavanja na samom prvenst vu sveta za koje se za vreme turnira ništa nije znalo, pre svih igrač Kristal Palasa Luka Milivojević. Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija potvrdili su zajedničku kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. i Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine.

I one su nas obradovale. Srpske odbojkašice postale su šampionke sveta.

Srpske odbojkašice su bile furiozne na početku, sa svih pet pobeda u prvoj fazi, potom su u drugoj pretrpele dva poraza, koja ih nisu omela i prošlo se u treću, gde su izabranice selektora Zorana Terzića bile bolje od Italije i domaćina i prošle u polufinale.

Foto: Tanjug

Tamo je pobeđena Holandija, a potom u finalu Italija posle velike borbe i pet setova. Cela ekipa je igrala dobro, a posebno se istakla fantastična Tijana Bošković koja je izabrana za najbolju na prvenstvu. U idealnom timu bila je i Milena Rašić.

Foto: Tanjug

Delfini su nastavili tradicijonalnu dominaciju. Srpski vaterpolisti su navikli naciju na trofeje, a tako je bilo i u 2018. godini. Predvođeni selektorom Dejanom Savićem, vaterpolisti su odbranili titulu šampiona Evrope na takmičenju u Španiji, gde je u finalu pobeđen domaćin. Do finala su pobeđeni svi rivali, a to je učinjeno i u borbi za zlatnu medalju, ali dramatično posle peteraca.

Foto: Beta

Kapiten ekipe Filip Filipović izabran je za najboljeg na šampionatu. To je bila četvrta uzastopna titula kontinentalnog šampiona za Srbiju, a ukupno osma. Vaterpolisti su ove godine bili najbolji i na Mediteranskim igrama, dok su na FINA kupu zauzeli treće mesto. Klupski, za razliku od reprezentativnog vaterpola, ne beleži uspehe, a 2018. godine je i potresen skandalom oko statusa Partizana i njegovim sporom oko Sportskog centra Banjica. U Ligi šampiona učestvuje Crvena zvezda i niže poraze.

Foto: Tanjug

#2018.

#Sport

#Srbija

'