AKTUELNO

Aksesoari i krpice s potpisom poznatih brendova prodaju se po iznenađujuće pristupačnim cenama, ali šta zapravo kupujete.

Prodaja kopija, ili kako se u narodu ova roba najčešće naziva "lažnjacima", doživela je procvat zahvaljujući društvenim mrežama.

Sve što poželite danas možete kupiti preko duštvenih mreža, najpre Instagrama. Aksesoari i krpice s potpisom poznatih brendova prodaju se po iznenađujuće pristupačnim cenama.

I dok prodavci "odgovorno"tvrde da je reč o originalima do kojih su došli preko nekih "sumnjivih" kanala, kupci ne pitaju mnogo, zadovoljni su što su za male pare kupili markiranu robu.

Ali, da li je zaista tako? Da li zaista kupujete originale ili jako dobre kopije?

Ono što najviše iznenađuje, jeste koliko dobro i verno te kopije izgledaju. Čak i modni stručnjaci ne mogu na prvi pogled da uoče razliku između originala i lažnjaka.

Evo na šta treba da obratite pažnju pre nego što se upustite u kupovinu preko interneta, neki suptilni detalje otkriće vam razliku između brendirane robe i kopije:

1. Proverite da li osoba koja prodaje robu na Instagramu ima vebsajt. U slučaju da prodavac nema adresu (na kojoj je registrovana firma), telefon ili email adresu, vi kao kupac niste zaštićeni. To znači da ne postoji način da vratite robu (u slučaju da niste zadovoljni) ili potražite prodavca radi reklamacije.

2. Proverite način plaćanja. Ukoliko se plaća po uzeću, to nije siguran način da se zaštitite. Pejpal je nešto bolja opcija.

3. Ne verujte slikama. Fotografija željenog predmeta koju vidite na društvenim mrežama ne mora biti fotka predmeta koji ste naručili. Prodavci često postavljaju promo fotografije poznatih brednova, dok trguju kopijama.

4. Cena je pokazatelj. Ukoliko je cena suviše dobra da bi bila istinita, onda je najverovatnije tako. Zaboravite na priče o robi "ispod žita", rasprodaji zbog zatvaranja radnje i sl. Ne postoji način da original Chanel torbu koja košta minimum 120.000 dinara kupite za 12.000.

5. Pre kupovine, uvek tražite dodatne fotografije robe - sliku etikete izbliza, serijskog broja, šavova (po njima se vidi da li je reč o originalima) i računa, ako postoji.

#Torba

#moda

'