AKTUELNO

Nijedan roditelj ne namerava da odgaja razmaženu decu, ali ako posetimo bilo koje igralište, tržni centar ili dečji rođendan, moguće je da ćemo svedočiti lošem ponašanju razmažene dece koja maltretiraju svoje roditelje.

"Ne tako davno, takvo ponašanje dece bilo je neprihvatljivo. Sada glasni javni ispadi, cviljenje, svađe sa roditeljima čini se da su postali norma", kaže terapeut Sin Grover "Psychology Today", smatrajući da je razmaženost podstaknuta tehnologijom.

"Pre nego što uperimo prst u roditelje, priznajmo uticaj tehnologije na dečje živote. Internet i društveni mediji preplavili su decu i temeljno promenili njihove rutine. Brojne studije pokazale su da preterana zavisnost dece od tehnologije povećava anksioznost, depresiju i socijalnu izolaciju, što rezultira slabom tolerancijom na frustraciju", pojasnio je Grover.

Ipak, psiholog dodaje da određeni tipovi roditelja ili roditeljskih stilova mogu uticati na odgoj razmažene dece.

"Proveo sam mnogo godina pišući o deci koja "maltretiraju" svoje roditelje. Moja knjiga 'When Kids Call the Shots' detaljno opisuje šta uzrokuje da dobri roditelji donose loše odluke i odgajaju razmaženu decu. Tri specifična tipa roditelja potiču takvo ponašanje", istaknuo je psiholog.

Evo koje je tipove izdvojio:

Roditelji koji su bili zlostavljani ili zanemareni od svojih roditelja, pa žele da nadoknade svoje djetinjstvo dajući svojoj deci previše moći.

Roditelji koji pate od anksioznosti i ne mogu da vide svoju decu kako se bore, stoga ih previše razmaze.

Roditelji koji imaju problema sa donošenjem odluka, prebacujući roditeljsku ulogu na svoju decu, odgajajući ih da brinu o njima, umesto da je obrnuto.

Zaključno, Grover je istaknuo pet glavnih posledica ovih odgojnih metoda koje uključuju:

Niska tolerancija na frustraciju

Slabe veštine u rešavanju problema

Loša radna etika

Izazove u socijalizaciji

Emocionalnu nezrelost.

Autor: Snežana Milovanov