AKTUELNO

Neke priče, ipak, imaju svoj bajkovit kraj

Karter Leders je sedela za stolom na terasi butik hotela u centru Firence, u Italiji. Dvorište je bilo mirno, otvoreno i prozračno, prošarano aperitivima. Karterova je pokušala da upije firentinske vibracije i da izbegne da proverava svoj telefon i čita neizbežne uznemirene poruke svoje majke, očekujući početak romanse.

Zatim kroz kamene lukove u dvorište, ušetao je visok momak samouverenog izgleda, u plavom odelu. "Ovo mora da je Maks Racenbek", pomisli Karter. Čovek je gledao po dvorištu, a onda su mu se oči susrele sa njenim. Počeo je da se smeje, izgledajući zadovoljan što je vidi. Ovo osećanje je bilo obostrano. "Vau, dobro izgleda“, pomislila je Karter u sebi.

- Kada smo počeli da razgovaramo, samo smo se smejali jedno drugom. Odluka da se nađemo u Firenci više nije bila tako luda. Ovo će uspeti - priseća se Karter početka njihove priče.

Nepromišljena odluka i bajkovite posledice

Bilo je to krajem avgusta 2022. godine, kada je tridesetpetogodišnja estetičarka iz Sakramenta bila na solo odmoru u Evropi, nakon razočaravajućeg raskida veze za koju je smatrala da će prerasti u bračnu zajednicu.

Karter je bila uzbuđena zbog "promene scene", promene tempa. Voli umetnost i zamišljala je sebe kako odmara popodne po galerijama u živopisnim evropskim gradovima, bez potrebe da udovolji potrebama ili zahtevima partnera. Dok je sastavljala svoj plan puta, Karter je znala da su Firenca i Rim stanice o kojima se ne može pregovarati. Ali nije bila sigurna za svoje treće odredište. Odmerila je opcije i na kraju je odluka pala na Beč - prestonicu kulture.

Sledeća stvar na meniju bilo je podešavanje lokacije na svom profilu za upoznavanje emotivnog partnera - gde je nakon drugog "svajpa" ugledala tridesetjednogodišnjeg Maksa, komičara po zanimanju.

Maks se jasno seća trenutka kada je otvorio aplikaciju za upoznavanje i prvi put video Karter.

- Ugledao sam prelepu damu za koju sam se upitao da li je uopšte stvarna, da li je lažan profil. Ali, ispostavilo se da je najbolja odluka koju sam napravio - rekao je.

Njihove poruke su bile lagane, koketne i prijateljske. Karter je predložila Maksu da joj pokaže Beč, njegovu trenutnu boravišnu lokaciju.

- Kada sam bila u Rimu, počela sam da mu šaljem sve više poruka, ali nikad ne znaš s kim razgovaraš - naglasila je Karter i istakla kako je, i pored uzbuđenosti, bila veoma oprezna.

Odlučila je da preduzme sve potrebne mere i pozove Maksa na "fejstajm", osiguravajući "stvarnost" njegovog identiteta.

- Bilo je leto, bilo je stvarno vruće. Mislim da sam igrao košarku, lepo se istuširao, tada me je prvi put pozvala - prisećao se Maks.

Tokom poziva, Karter je napomenula da sledeće nedelje odlazi u Firencu. Maks je zatim malo pričao o svojim sećanjima na Firencu - to je bio grad koji je posetio više puta, pošto je odrastajući provodio redovne porodične odmore u Toskani. Dok je Maks opisao svoju naklonost Firenci, Karter je došla na uzbudljivu zamisao - da se nađu upravo tamo.

I, i ako je isprava pomislila da Maks neće pristati, desilo se sasvim suprotno.

- Oduševio sam se idejom, jer sam bio oduševljen njom. Jedva sam čekao taj susret - govorio je.

I tako se vraćamo na početak ove priče, gde Karter opisuje "savršen" prvi susret, ali nas još malo deli do kraja.

U Firenci, Karter i Maks provodili su dane u razgledanju grada, a večeri zavlačeći se u osterije da bi podelili flaše vina i činije testenina. Potom su otputovali na četiri dana u Beč.

- Naš prvi sastanak trajao je nedelju dana. Bilo mi je zaista udobno. Kada smo bili u Beču, već mi je peglao odeću. Otišlo je od "nule do 100", zaista, veoma brzo - prisećala se.

Rastanak nije zbogom

Onda je, iznenada, nedelja prošla i Karter je morala da odleti nazad u Kaliforniju. Maks ju je odveo na aerodrom, uveren da oproštaj nije zbogom. "Doći ću da te vidim", obećao je.

Tokom narednih nekoliko nedelja, dok je lutao gradom, Maks je shvatio da ga svaki ćošak grada podseća na nju – bilo da je prolazio pored štanda sa kobasicama ispred Opere, ili samo primetio panoramski točak kako se okreće na horizontu grada. Po povratku u Sakramento, Karter je stalno morala da se podseća da njena poseta Evropi nije bila san.

Maks je došao na jesen.

Karter je želela da predstavi Maksu najbolje od Kalifornije, na isti način na koji je on njoj pokazao Beč. Tako su prvo stali u San Francisku, a zatim su otišli ​​u dolinu Napa i proveli nekoliko dana u zemlji vina.

Karter ga je upoznala sa porodicom, a potom su svi zajedno otputovali u primorski grad Monterej, na nekoliko dana odmora.

Na kraju odmora, isplanirali su sledeći susret - Pariz.

Ali, bili su svesni i realnosti - oboje su trošili mnogo novca na međunarodne letove, i to jednostavno nije bio održiv način funkcionisanja. I tako su, nakon nekoliko meseci čekanja, doneli zajedničku odluku.

Karter je otputovala za Beč, da upozna Maksovu porodicu, a on je izustio "želim te ovde sa mnom, više od svega".

Kulturološki jaz i pobeda ljubavi

Ali kada se pojavila tema braka, Karter je bila iznenađena kada je shvatila da drugačije gledaju na ovaj pojam. Svi njeni prijatelji u SAD bili su u predanim vezama ili braku. Ali Maks je imao prijatelje u Austriji koji su bili sa svojim partnerima više od jedne decenije i delili nekoliko dece, ali nisu imali nameru da ikada potpišu bračne papire.

Karter je ovo izgledalo kao kulturološki jaz – možda je postojala jača posvećenost instituciji braka u SAD nego u Austriji? Maks je čak rekao da nikada nije planirao da se oženi.

Ali kada je Karter objasnila da joj je brak važan, ključni simbol posvećenosti u vezi, Maks je razumeo. Karter se preselila za Beč i njihova ljubavna avantura je tek započela, prenosi "Edition.CNN."

Autor: Snežana Milovanov