AKTUELNO

Studija naučnika na Emory univerzitetu u Atlanti tokom 2014. godine pratila je i analizirala 3000 parova različitih doba i razlika u godinama.

Naučnici su utvrdili da parovi među kojima je pet godina razlike imaju čak 18 odsto veću verovatnoću da će se razići od onih koji su po godinama bliži.

Pored toga, istakli su da veća razlika u godinama donosi veći rizik od raskida veze. Na primer, partneri među kojima je 10 godina razlike imaju čak 39 posto veću verovatnoću da će se razići od onih sa manjom razlikom, dok partneri koje deli 20 i više godina imaju čak 95 odsto veću verovatnoću raskida.

Naučnici su stoga zaključili da je idealna razlika godinu dana ili manje. Studiju su zaključili izjavom da je postotak razvoda pao na svega tri posto kod parova kod kojih je razlika u godinama bila godinu dana i manje.

– Naravno, postoji verovatnoća da je reč o tipovima parova koji bi se, u proseku, ionako razveli radi drugih razloga – istaka je Hugo Mialom, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju.

Stručnjakinja za govor tela i veze, Katia Loisel, već ranije je za Daily Mail govorila o izazovima sa kojima se nose parovi među kojima je značajna razlika u godinama.

– Kad je reč o ljubavi, nema magične formule za uspeh. Veze su jedinstvene kao i ljudi u njima, ali činjenica je da se parovi različite životne dobi suočavaju sa različitim izazovima koji mogu narušiti vezu – kazala je Loisel.

To uključuje neodobravanje okoline, neretko jer se smatra da mlađi partner iskorištava starijeg, ali i zato što razlika u godinama donosi različite životne faze i neretko nemogućnost povezivanja sa partnerovim prijateljima i kolegama.

– Partneri u različitim životnim fazama drugačije promatraju finansijsku stabilnost i karijeru, a sve to može uticati na odnos – upozorila je Loisel.

Ako partneri imaju različite vrednosti i interese, to može biti lepak koji će osnažiti njihovu vezu ili uzrok za raskid. Loisel savetuje na koje znakove upozorenja valja obratiti pažnju kako biste uvideli hoćete li se moći nositi sa starijim partnerom, ali i kako će okolina reagovati na njega. Ako već nema jasnih pokazatelja, proučite govor tela koji će otkriti jeste li na istoj talasnoj dužini.

Podsvesno se rado zbližavamo sa ljudima u čijem se okruženju osećamo srećnim, a udaljavamo se od onih zbog kojih osećamo nelagodu, prenosi Daily Mail.

Za one koji se trenutno nalaze u vezi u kojoj je partner znatno stariji ili znatno mlađi, Loisel ima savet.

– Budite vrlo iskreni oko svojih životnih ciljeva i očekivanja od te veze i života. Razlika u godinama može biti problematična, ali ako imate podršku porodice i prijatelja, ona može biti i životna ljubav – zaključila je Loisel.

Znakovi upozorenja da je razlika u godinama prevelika za vas

– u vezi niste jednaki i jedan partner ima veću moć

– vi ili partner skrivate svoju vezu od prijatelja i porodice

– partner učestalo kritikuje vaše prijatelje ili kolege

– niste na istoj talasnoj dužini kad je reč o životnim ciljevima, deci ili obavezama

– prijatelji i porodica ne odobravaju vašu vezu

– pokušavaju vas kontrolisati u emotivnom, finansijskom ili društvenom smislu

– pokušavaju vas promeniti

Autor: