AKTUELNO

Kada žena stenje tokom vođenja ljubavi, grlo se otvara, disanje se usporava, a mišići na dnu karlice se opuštaju. To zna da dovede do zapanjujućeg orgazma, kaže Laura Minc.

Stenjanje je znak da se u krevetu sve odvija baš kako treba, vlada zadovoljstvo i užitak, a partneri vode jedno drugo do vrhunca. To je najčešće nehotična reakcije do koje dolazi tokom seksa, iako postoje pojedinci koji to stenjanje namerno malo više naglase kako bi užitak bio još snažniji. U tome nema ništa loše, smatra dr Laura Minc, autorka knjige "Becoming Cliterate".

- Jedno istraživanje je pokazalo da što dublje proživljavate seksualno iskustvo, zvukovi koje tada proizvodite mogu da budu manje potisnuti. Vaše stenjanje tako služi jačanju vlastitog uzbuđenja. Dobar seks deluje kao oslobađanje, a glasno stenjanje je deo tog procesa i ono vam omogućava potpuno uranjanje u zadovoljstvo - pojasnila je doktorka.

- Kada žena stenje tokom vođenja ljubavi, grlo se otvara, disanje se usporava, a mišići na dnu karlice se opuštaju. To zna da dovede do zapanjujućeg orgazma - dodala je Laura .

Ipak, postoje ljudi koji nisu glasni tijekom seksa, tihi su i ne proizvode glasne uzdahe i stenjanje - i to je sasvim u redu.

- Glasni zvukovi pomažu nekim ljudima da se uzbude i dožive zadovoljstvo, a drugima to smeta. Ponekad glasno stenjanje ili čak vrištanje odgovara trenutnom raspoloženju, a katkad biste radije uživali u tihom seksu. Važno je da radite ono od čega se osećate dobro - kaže Nikol Burati, stručnjak za seks i ljubavne odnose.

"Probajte glasno da stenjete dok ste sami"

- Iskreno, to je nešto što preporučujem. Probajte glasno da stenjete dok ste sami. Sledeći put se tokom masturbacije prepustite glasnom stenjanju. Započnite sa dubokim udahom, pa ispuštajte zrak polako i uzdišite tako da se to čuje. Obratite pažnju kako to deluje na seksualno iskustvo, kao i da li se osećate dobro nakon toga - savetuje Nikol.

- Takođe, pokušajte o tome da razgovarate sa partnerom i pokušajte zajedno glasnije da vodite ljubav. Imajte na umu da jačina stenjanja i drugi zvukovi koji nastaju tokom seksa, zavise od čoveka do čoveka i ne postoji univerzalno pravilo za to. Zato je važno da obratite pažnju na vlastito iskustvo i iz njega izvučete ono najbolje. Važno je opustiti se i prepustiti užitku - savjetuje.

- Imajte na umu da laži u vezi nisu poželjne, pa se suzdržite od glumljenja orgazma i lažnog stenjanja, jer to neće ni na koji način pomoći vašoj ljubavnoj vezi niti seksualnom životu. Glumljenjem samo učimo partnera da zapravo radi ono što nam ne odgovara i ne deluje na naše seksualno uzbuđenje - pojasnila je Laura Minc.

Autor: