AKTUELNO

Veoma je važno kojim se bojama okružujemo i kako one utiču na našu psihu

Bela posteljina može se naći u svakom domaćinstvu. Stručnjaci odavno smatraju da je važno kojim smo bojama okruženi jer i one utiču podsvesno na nas. Osim boja zidova sobe, na kvalitet sna može uticati i boja posteljina, a bela, smatraju oni, nije dobar izbor.

Doroti Čejmbers tvrdi da rezultati istraživanja koji sugerišu da su neutralne boje najbolji izbor za dom, ne važe i z aboju posteljine:

- Kada govorimo o posetljini, najbolje su nijanse žute, narandžaste, crvene i crne. Izbegavajte belu i svetloplavu posteljinu - objašnjava Doroti. Pojedini stručnjaci smatraju da ove boje mogu uticati na nivo melatonina, hormona koji se luči tokom noći. Ovi tonovi mogu uticati i na ciklus spavanja i buđenja.

Foto: Pixabay.com

- Pre nego što preuredite spavaću sobu, razmislite ne samo o tome kako će boja izgledati na zidu, već i kako će uticati vas - dodaje Ćejmbers.

Slično mišljenje deli i Aleksander Burgmester, neuropsiholog.

- Iako su tkanina i kvalitet posteljine važni, za dobar san je važna i boja. Najbolje je koristiti posteljinu tamnije boje kako biste se bolje naspavali - smatra Aleksander.

Burgmester smatra da su siva i tamnozelena posteljina sjajni izbori za poboljšanje navika spavanja. On objašnjava da svetle nijanse mogu da ometaju san jer izazivaju naprezanje očiju dok se telo opušta.

Autor: