AKTUELNO

Jedan od androgenih hormona, testosteron, veoma je važan regulator seksualne funkcije. Kod muškaraca, za njegovo lučenje zaduženi su testisi, a kod žena jajnici, gde se on luči u značajno nižoj koncentraciji.

Manjak testosterona se često negativno odražava na erekciju. To se posebno odnosi na periode izloženosti stresu. Međutim, učestala pojava erektilne disfunkcije može biti znak drugih zdravstvenih problema koji zahtevaju lečenje.

Osim hormonskih i psiholoških problema, važno je istaći problem sa prostatom kao čest uzrok erektilne disfunkcije.

Seksualna nemoć nije samo najčešća tegoba kod uvećane prostate, upale ili infekcije ove muške žlezde, već i problem sa kojim se muškarci najteže suočavaju. Svaka promena koja se u njoj dešava utiče i na postizanje erekcije, kvalitet seksualnog čina i, na kraju, na samu oplodnju.

Foto: Unsplash.com

Istraživanja učestalosti erektilne disfunkcije pokazala su da čak 40% muškaraca starijih od 40 godina ima iskustva sa ovim problemom. U poslednje dve decenije zabeležen je porast procenta muškaraca koji se suočavaju sa nekom formom erektilne disfunkcije. Tome u značajnoj meri doprinose životne navike i način života, kao i porast oboljenja koja mogu biti primarni uzročnici smanjene potencije ili impotencije.

Seksualno uzbuđenje muškarca je kompleksan proces u koji su uključeni mozak, hormoni, emocije, nervi, mišići i krvni sudovi. Erektilna disfunkcija može nastati kao posledica poremećaja bilo kog od navedenih faktora.

Takođe, stres i problemi u domenu mentalnog zdravlja mogu izazvati ili pogoršati erektilnu disfunkciju.

Ponekad je uzrokuje upravo kombinacija fizioloških i psihičkih faktora erektilne disfunkcije. Na primer, mali fiziološki problem koji usporava seksualnu reakciju može da pobudi anksioznost u vezi sa održanjem erekcije. Kao rezultat, usled anksioznosti, može doći do erektilne disfunkcije.

Autor: Z.L.