AKTUELNO

Važno je da ustanovite šta je izaziva i da je ispoljite na pravi način.

Iako se o ljubomori u vezi uglavnom govori u negativnom kontekstu, istina je da stvari nisu uvek samo crne ili samo bele, naročito kada se radi o ljubavi i osećanjima.

Ljubomora i te kako može da bude dobra stvar za vaš odnos, ali je potrebno da ustanovite šta je tačno izaziva i da je ispoljite na pravi način.

Prvo i najvažnije što morate da shvatite je da je ljubomora potpuno prirodna ljudska emocija, pa zaista nema razloga da se se osećate loše ako se borite sa njom. Isto tako, nema potrebe da krivite svog partnera ukoliko je on sam oseća i ispoljava na normalan način.

Ljubomora može da bude korisna i zdrava, ako se kontroliše i ako se posmatra racionalno. Pre nego što reagujete previše burno i ugrozite opstanak veze, udahnite duboko i razmislite o stvarima koje smo pomenuli – o samom izvoru ljubomore i načinu na koji ćete ovo osećanje ispoljiti. Saveti stručnjaka mogu da vam pomognu.

Stručnjak za međuljudske odnose, Maja Bialik, objasnila je da ljudi doživljavaju ljubomoru na potpuno različite načine.

– U nekim vezama, malo ljubomore je prirodna stvar i sve ostaje na tome, dok u drugim može da dovede do toksične dinamike – rekla je. Ona ističe da sebe i svog partnera, nikada ne treba upoređivati sa drugim parovima i situacijama u kojima se oni nalaze, jer je svaka veza slučaj za sebe.

Da li je ljubomora zdrava u vezi?

Kada razmišljamo o zdravom odnosu, zamišljamo međusobno poverenje, poštovanje, komunikaciju i saosećanje. Psihijatar Lila Magavi kaže da pomenute pozitivne emocije mogu da prerastu u jednu vrstu straha kada se brinemo da ćemo izgubiti partnere. Upravo se taj strah od gubitka pretvara u ljubomoru. To samo ukazuje na to da se povećala vaša želja da vam partner bude posvećen.

Taj iracionalni strah može da se javi svaki put kada partner poklanja pažnju nekoj trećoj osobi, makar ona bila samo prijatelj. Potrebno je da razmislite da li ljubomora potiče iz straha ili lične nesigurnosti.

– Blaga ljubomora može biti zdrava. Ona zapravo ističe činjenicu da je pojedincu stalo do partnera, da ga ceni i da ne želi da ga izgubi – objasnila je doktorka.

Dobra strana ljubomore je to što može da vas podseti da osveži vašu vezu, u tom smislu da će podsetiti i vas i partnera da ste kao stvoreni jedno za drugo i da su osećanja među vama intenzivna i goruća.

Bitno je da da vas ljubomora ne natera da pravite scene i ne pokrećete privatne istrage kontrolišući telefon i kretanje partnera ili se raspitujući okolo da li ga je neko video na nekom mestu ili sa nekom osobom.

Ukoliko imate potrebu da je iskažete, uradite to suptilno. Skrenite pažnju partneru da bi vam prijala njegova pažnja. To će biti sasvim dovoljno da vas razuveri u postojanje ikakve šanse da ostanete jedno bez drugog, a ponavlajnje tih prisnih momenata, zasigurno će održavati vezu u životu.

Ukoliko, pak, imate veći problem sa ljubomorom, neophodno je da o tome porazgovarate sa partnerom otvoreno, kako biste rešili sve probleme koji vam kvare odnos i čine da se osećate loše.

Autor: