AKTUELNO

Žene nasmejane muškarce smatraju manje seksualno privlačnim od onih zamišljenih prema novom američkom istraživanju koje je za cilj imalo da objasni privlačnost „loših muškaraca“.

U istraživanju je 1.000 odraslih ljudi rangiralo date fotografije prema fizičkoj atraktivnosti. Na fotografijama su bili prikazani muškarci i žene koji su izražavali različite emocije. Rezultati su pokazali da žene najmanje privlače nasmejani, srećni muškarci, a da više preferišu one koji izgledaju ponosno i moćno ili neraspoloženo i povučeno. Suprotno tome, muškarce su više privlačile žene koje su izgledale srećno, a najmanje one koje su izgledale ponosno i samopouzdano.

Moć privlačnosti oblikovala se tokom vekova. Teorije sugerišu da žene više privlače muškarci koji pokazuju ponos jer to podrazumeva status i sposobnost da će uz njih biti bezbedne i sigurne.

Takođe, neke socio-kulturne i psihološke rodne norme mogu uticati na atraktivnost. Nasmešenost može biti povezana s nedostatkom dominacije. Nasmejana žena doživljava se kao pokorna i ranjiva. Zanimljivo je da je stidljivost bila privlačna za oba pola. Ova seemocija može da se poveže sa umirujućim ponašanjem koja stvara poverenje u druge.

Kao što su istraživači primetili, muškarci s osobinama makijavelizma (iskorišćavanje i manipulacija drugima te fokusiranost na vlastite interese) takođe su bili privlačniji ženama.