AKTUELNO

Delovi tela koji se mogu seksualno stimulisati i dovesti do uzbuđenja veoma se razlikuju od žene do žene jer svaka žena ima različita iskustva sa zadovoljstvom, kažu stručnjaci

Reč „erogen“ znači posebno osetljiv na seksualnu stimulaciju, pa je erogena zona svaki deo tela koji reaguje na dodir tako da osećamo seksualno uzbuđenje, objasnila je ginekologinja i autorka dr Šeri A. Ros.

Ona kaže da žensko telo nije ograničeno na nekoliko erogenih zona, ali celo telo može biti erogena zona.

– Moramo se odmaknuti od ideje da su genitalije ili samo pojedini delovi tela oblasti kroz koje se osećamo prijatno; ovo iskustvo može da pruži veliki broj delova tela, kaže dr Ros.

Džil Mekdevit, doktor nauka i seksolog kaže da istraživanja potvrđuju i tvrdnju da celo telo može biti osetljivo na seksualnu stimulaciju, odnosno na dodir. Međutim, napominje ona, činjenica da celo telo može da bude erogena zona ne znači, naravno, da je celo telo erogena zona za sve…

Foto: Unsplash.com

– Delovi tela koji se mogu seksualno stimulisati i dovesti do uzbuđenja veoma variraju od žene do žene jer svaka žena ima različita iskustva sa zadovoljstvom – kaže Mekdevit i napominje da je zato važno dobro upoznati sopstveno telo, a ne voditi se pretpostavkama koje mogu da važe za nekog drugog.

Osim toga, dodaje Mekdevit, erogene zone se takođe mogu menjati kako starimo i može se desiti da dodirivanje dela tela više ne dovodi do uzbuđenja, iako je to bio slučaj kada smo bili mlađi, kao što možemo da otkrijemo neke nove erogene zonama.

Dakle, ne postoji jedan tačan odgovor na pitanje ‘Koliko erogenih zona ima žensko telo?’ jer je za svakog drugačije.

„Zaista se razlikuje od osobe do osobe“, rekao je McDevitt za Health, tako da neko može imati jednu, a neko 100 erogenih zona.

Međutim, dodala je, postoje neke zajedničke tačke koje se kod žena često smatraju erogenim; kao što su genitalije, dojke, bradavice, usne, vrat i potiljak, uši, zadnjica i unutrašnja strana butina, ali je takođe normalno da neko ne reaguje na dodirivanje ovih područja.

– Svaki deo tela treba istražiti na drugačiji način i razumeti da je pojedine delove tela nekada lakše, a nekada teže stimulisati i da to zavisi od niza unutrašnjih i spoljašnjih faktora; od raspoloženja čoveka, do temperature u prostoriji – zaključila je seksolog, a isto, dodala je, važi i za muškarce.