AKTUELNO

Međusobno druženje je toliko važno za razvoj naše dece i naravno zadovoljno je gledati ih kako stiču nove prijatelje. Ali, da li je zaista uvek sve tako lako i koliko je vašoj deci, pa i vama samima, teško da nekada stupite u kontakt?

Dadilja Fatima Ali otkriva svoje najbolje savete za čuvanje bez stresa, piše The Sun.

Uskočite kada uzmu nešto od drugog deteta

Kada mala deca otkrivaju kako svet funkcioniše, ponekad mogu zaboraviti kako da sarađuju ​​na društveno prihvatljiv način. Za neku decu, to se može manifestovati kao hvatanje stvari i bežanje – umesto da ljubazno pitaju i nežno se igraju, prenosi Tuzlanski.ba.

Kad god neko od dece koju čuvam zgrabi ili ugrabi nešto od nekog drugog, uvek ih zamolim da to vrate detetu koje je koristilo. Redovno podsećanje dece da pitaju i čekaju pre nego što uzmu nešto će ojačati dobro ponašanje i pomoći im da shvate kako da budu strpljivi i poštuju stvari drugih.

Pecite kolače ili radite nešto oko bašte

Kooperativne igre i aktivnosti su odličan način da se deca upoznaju sa idejom deljenja dok se igraju. One stvaraju prilike za decu da rade zajedno dok rade nešto zabavno.

To im daje priliku da iskuse kako im deljenje, komunikacija i saradnja mogu pomoći da izgrade prijateljstva i osećaju se dobro.

Kada planirate zajedničku aktivnost, pokušajte da organizujete tako da nema pobednika i poraženih i da će deca morati da se izmenjuju i dele materijale.

Dobre stvari koje možete isprobati uključuju slagalice, kuvanje, baštovanstvo... Još jedna zabavna igra u kojoj moja deca uživaju je igra ‘pratiti vođu’, gde svako dijete ima priliku da bude vođa i diktira akcije ostatku grupe, poput ‘dodirni prste na nogama!’, ‘mrdaj se kao crv’ !“ ili „skoči u krug!“.

Foto: Pixabay.com

Ohrabrite ih da donesu igračke

Deca često ne mogu da odole novoj igrački. Vaše dete će tada morati da nauči kako da dođe na red igrajući se sa novom igračkom koja pripada njegovom prijatelju.

Ovo je odličan način da navedete decu da vježbaju dijeljenje. Možda shvate da će im, da bi se igrali sa igračkom svog prijatelja, morati pustiti da se igraju sa svojom igračkom. Pokušajte da se ne mešate osim ako nije neophodno, piše tuzlanski.ba.

Pogledajte svoje ponašanje

Nikada nije prerano pričati i demonstrirati način na koji se odnosi na poštovanje prema drugim ljudima.

Dakle, šta god da radite sa svojom decom – bilo da gledate film, čitate knjigu, na sastanku ste ili komunicirate s njima tokom dana – nemojte da se bojite da započnete razgovore o deljenju, ukazujući na dobro ponašanje i pokazati im kako to izgleda u praksi.

Postavljanje granica u cilju modeliranja dobrog ponašanja takođe može pomoći. Na primer, ako očajnički da se igraju na vašem Ajpedu nekoliko minuta, možete reći ‘Mama ga sada koristi, ali možeš ga dobiti za deset minuta. Možeš ga koristiti petnaestak minuta, ali će nakon toga mami trebati opet”.

Kada vreme istekne (koristite tajmer ako je potrebno) držite se svoje reči i nametnite granicu.

Ovo će pomoći deci da istraže ideje o tome kako izgleda deljenje, kako da poštuju druge i kako da se smenjuju.

Dajte deci dovoljno vremena za slobodnu igru

Dakle, ako deci pružite bezbroj prilika da se igraju sa drugima i istražuju različite načine komunikacije, uskoro će shvatiti prednosti lepe igre i deljenja.

Konačno, kada se mala deca ne igraju lepo ili ne dele, kasnije tokom života, mogu da se osećaju odbačeno, kada druga deca nisu toliko zainteresovana da se igraju sa njima.

Kada njihovo ponašanje ima negativne posledice i učini da se osećaju loše, ubrzo će shvatiti da moraju promeniti svoj pristup. Kao roditelj ili dadilja, trebalo bi ohrabriti decu, objasniti kako izgleda dobro ponašanje.

Igranje, druženje i interakcija sa drugima pomoći će im da shvate da se lepo igranje i deljenje isplati, pomažući im da izgrade bliska prijateljstva sa svojim vršnjacima, da se osećaju dobro i da se više zabave.