AKTUELNO

Kao deo nedavno objavljenog rada, akademici sa univerziteta u Kanadi proučavali su ‘teoriju niske seksualne želje kod žena u partnerstvu s muškarcima’, odnosno ideju da tradicionalne rodne uloge mogu igrati ulogu u smanjenju polnog nagona.

Gledajući pređašnja istraživanja o ženskoj seksualnoj želji, istraživači su nastojali da objasne šta je želja, zašto je važna i zašto se ponekad gubi. Ono što su otkrili jeste da postoji niz faktora koji specifično smanjuju želju u muško-ženskim odnosima, kako prenosi Metro.

Njihove četiri hipoteze o tome zašto žene doživljavaju ‘nisku’ seksualnu želju bile su nepravedna podela rada u domaćinstvu, preuzimanje uloga partnera i majke, objektivizacija žena i rodne norme koje okružuju seksualnu inicijaciju.

Koristeći studiju slučaja kako bi kontekstualizovali svoje istraživanje, autori su ispričali priču o Deniz, 42-godišnjoj majci koja se bori sa intimom sa svojim suprugom Džejmsom nakon rođenja blizanaca.

Raniji problemi s plodnošću doveli su do toga da se seks čini kao reproduktivni čin, a ona je bila ogorčena prema svom suprugu jer nije preuzeo jednak deo poslova u kući roditeljskih obaveza. Džejms je počeo da ‘kažnjava’ Deniz zbog ‘uskraćivanja seksa’, a kasnije joj je predložio ‘žensku Vijagru’.

U radu se navodi da je ovo izvrstan primer kako se niska želja kod žena obično smatra hormonskim ili biološkim problemom, navodeći: “Ideja da želja počiva u pojedincu odražava pogled na seksualnost koji je napredovao poslednjih decenija, ali kao takva, Džejmsova reakcija nije naročito iznenađujuća ili neuobičajena.”

Autori tvrde da nejednaka podela rada može uticati na ženinu želju, bilo zato što radi više posla kod kuće ili zato što se od nje očekuje da obavlja poslove koji se ponavljaju, učestali su ili neprijatni.

Zatim se postavljaju druge teorije, a najviše da žene doživljavaju smanjen seksualni nagon ako se osećaju kao majka svog partnera.

“Nepravedno dovođenje žena u ulogu majke, negovateljice i partnerke doprinosi nižoj želji žena”, objasnili su autori studije pa dodali: “Dok heteronormativnost deli žene u uloge negovatelja uopšteno, ova nega takođe je usmerena posebno na muške partnere. Nega je kritičan aspekt dugotrajnih i/ili uspešnih veza, ali nejednako podeljena između žena i muškaraca u međusobnim odnosima.”

#Seks