AKTUELNO

Karl Jung je uveo pojam arhetipova u psihologiju, a opisao je i strukturu ličnosti, koju čine tri elementa: svest ili Ego, individualno nesvesno i kolektivno nesvesno.

Arhetipovi su jedna od komponenti kolektivnog nesvesnog čoveka i predstavljaju određene načine delovanja koji preko nesvesnog utiču na čovekovu svest. Oni utiču na ponašanje čoveka, kreiranje odnosa, planiranje, a možda i celu sudbinu, piše Sensa.

Arhetip je ona priroda koja je skrivena u nama. Teško ga možemo osvestiti, ali on utiče na nas i deo je našeg bića, navodi Krstarica.

Postoji mnogo arhetipova u psihologiji i istoriji ljudskog razvoja, a evo koji su ženski arhetipovi prema Jungu! Svaki ima svetlu i tamnu stranu, saznajte koji je vaš.

1. Arhetip Princeza (svetla strana)

Karakteriše je ponašanje dame, odlične učenice. Manifestacije ovog arhetipa u ponašanju su: poslušnost roditeljima, želja da se uklopi u sliku odrasle žene, ljubav prema čitanju i sviranju muzike, romantični karakter i visoki životni ideali. U odnosima sa muškarcima, princeza čeka savršenu ljubav i princa na belom konju.

Tamna strana ovog arhetipa je Lošadevojka – potpuno negiranje roditeljskog autoriteta, zavist prema uspešnijim ljudima od sebe. Nemilosrdna želja da dožive sva uzbuđenja kojih je ranije bila lišena. Ne bira sredstva da privuče pažnju. U opartnerskim odnosima mogu stvoriti toksične okolnosti

2. Arhetip Muza ili sveštenica (svetla strana)

To je žena misterije, prava dama i fatalna žena. Upravo takvom tipu žena su posvećene pesme i romani. Ova žena je stvorena da inspiriše i podržava, ima duboko razvijenu intuiciju i savršenom je skladu sa prirodom. Pored takve žene, muškarac je u stanju da brzo postigne uspeh zbog činjenice da će nastojati da razvije svoju ličnost.Ona je oličenje ženske senzualnosti i lepote. Naučila je kako da voli i da bude voljena.

Tamna strana ovog arhetipa je arhetip Žena – Vamp, koja teži neograničenoj moći i dominaciji. Ova žena, kao i Muza, ima moć nad drugim ljudima, ali ovaj tip ne karakteriše razborit odnos prema ljudima oko sebe uopšte, a posebno prema muškarcima. Ovo je tip fatalne žene koja teži pobedi uvek i u svemu!

3. Arhetip Ratnica (svetla strana)

Ovaj arhetip karakteriše stalna energična aktivnost, ovo je apsolutno nezavisna žena kojoj nije potrebna pomoć muškarca i koja nastoji da bude ravnopravna sa njim ili još bolja. Takođe, ovu vrstu žena karakteriše praktičnost i racionalnost, ne samo u poslu, već i u izražavanju sopstvenih osećanja i emocija.

Tamna strana ovog Arhetipa je Amazonka – suzdržani, tajnoviti tip žene koja ispoljavanje emocija smatra slabošću i aktivno ih potiskuje.

4. Arhetip Gospodarica (svetla strana)

Ovo je žena koja je spremna da pruži svoje vreme, ljubav, naklonost. Ona zna da sluša i čuje ljude oko sebe. Drugo ime ovog arhetipa je Majka. Takva žena je stvorena za porodicu i majčinstvo. Odlikuje je strpljenje i nesebična požrtvovanost. Partneru uvek pruža podršku.

Tamna strana ovog arhetipa je Lošamajka – karakteriše je konzervativnost, ograničenost pogleda, potpuna proračunatost i štedljivost koja se razvija u škrtost. U odnosima sa ljudima oko sebe, ona deluje na principima krute manipulacije. Jung napominje da je ova manipulacija neka vrsta njene brige, zbog činjenice da ne ume da izrazi svoja osećanja na bilo koji drugi način i duboko je uverena da bolje poznaje život i da želi da spase. Takav pristup je potpuno pogrešan, kako navodi Jung. U ljubavnom životu je opterećena kontrolom i ljubomorom.