AKTUELNO

Seksualna anoreksija je poremećaj koji utiče na apetit za seksualnim odnosima, a pogađa i muškarce i žene. Za ovu bolest čulo je jako malo ljudi, a oni koji pate od nje, imaju običaj da izbegavaju bilo kakvu vrstu seksualne intime, a upravo zato što imaju strah od bilo kojeg seksualnog kontakta, kao rezultat prethodnih iskustava.

Za njih još uvek ne postoji grupa za podršku, čime se mogu pohvaliti onih, zavisni od seksa. Seksualna anoreksija se može odraziti na opšte ophođenje u međuljudskim odnosima, ali daleko više na samopouzdanje, samopoštovanje, izazivajući usamljenost. 

SIMPTOMI

Osoba koja pati od seksualne anoreksije neće samo izbegavati fizičku intimnost, već će postati zabrinuta, preplašena i besna kada se otvori tema o seksu. Simptomi variraju od nepostojećeg apetita za seks do vrlo neugodnog stava o seksu. Fizički simptomi uključuju hormonalni disbalans, konstantan osećaj umora i nultu erekciju ili uzbuđenje.

Foto: Pixabay.com

UZROCI

Uzročnici seksualne anoreksije mogu biti drugačiji kod svake osobe. Najčešće je izazvana prethodnim traumatičnim iskustvima ili zlostavljanjem. To može biti bilo šta, od priča od strane roditelja da je seksualni čin loš ili grešan, do silovanja i zlostavljanja.

Ostali uzročnici koji su više fizički mogu biti hormonalni disbalans, lekovi ili čak nedavno rođenje deteta. Čak i pornografija može biti povezana s nekim od uzročnika seksualne anoreksije, tako što izaziva kompletno neinteresovanje za bilo koju drugu vrstu seksa. Uzroci su uglavnom drugačiji kod svake osobe i ne mogu se utvrditi sa sigurnošću, bez prethodnog zalaženja u istorijat oboljele osobe.

LEČENJE

Postoje nekoliko tretmana koji će pomoći osobama koje pate od seksualne anoreksije. Ako je problem uzrokovan hormonalnim poremećajem u vidu niske količine testosterona ili estrogena, hormonska terapija će biti dovoljna da se problem reši.

Međutim, ako je emotivni stres bio pokretač ovog problema, dalji tretman će biti proveden u vidu obimne terapije, u cilju da se dođe do problema kako bi bio iskorenjen.

Terapija se može provesti samostalno, ili s oba partnera, zavisno od temelja problema.

Autor: Pink.rs

#Anoreksija