AKTUELNO

Kada je reč o seksu, to će zauvek ostati "neispitan teren", jer svakog dana o sebi i svom partneru saznajete nešto novo.

Sve ono što znate, znajte da nije dovoljno. U nastavku vam objašnjavamo nekoliko urbanih legendi o seksu, koje su zapravo i velike istine.

OD PREVIŠE SEKSA MOŽETE OSLEPETI

Svi smo čuli stare bapske priče da od masturbacije možete izbugiti vid, no izgleda da u tome ima tračak istine. Jedan 66-godišnjak žalio se na privremeno slepilo svaki put kada bi doživeo orgazam. Slepilo je doživljavao samo za vreme seksa, ne i za vreme obavljanja drugih napornih aktivnosti.

Lekari su dijagnostifikovali da je za gubitak vida odgovorna vazokonstrikcija tj. njegovi orgazmi su bili toliko snažni da su sužavali kapilare pa su mu oči ostajale bez dotoka krvi. Njegov problem rešen je lekovima koji proširuju kapilare i tako poboljšavaju protok krvi.

ŽENE MOGU ZATRUDNETI TOKOM TRUDNOĆE

Zvuči nemoguće, ali trudnička trudnoća je moguća u vrlo specifičnim okolnostima i već su zabeleženi takvi primeri. Takvi slučajevi zabeženi su svega 10 puta u istoriji, a javljaju se kada žena nastavi ovulirati čak i nakon što zatrudni. U normalnim okolnostima je to nemoguće jer hormonalne promene zaustavljaju ovulaciju, no u jako, jako retkim slučajevima moguće je da se ovulacija nastavi pa tako i da polni odnos za vreme trudnoće završi još jednom trudnoćom.

Za sada je nepoznato zašto dolazi do takve anomalije, a zbog retkosti pojave teško ju je istražiti. No, ne morate se bojati da će se to dogoditi vama, jer je verojatnost toliko mala da ćete se osećati kao prava sretnica ako vas zadesi ovaj fenomen.

NE MOŽETE DA "ZAVRŠITE"? - POPIJTE PILULU

Većina nuspojava lekova su negativne, ali postoji pilula koja se koristi za lečenje depresije, a čije je nuspojava orgazam ako nakon uzimanja leka zevnete. Jedna je žena zbog toga uzimala lek i dugo nakon što joj više nije bio potreban za lečenje depresije.

Naučnici još uvek nisu sigurni zašto zevanje nakon uzimanja pilule uzrokuje orgazam, pogotovo zato što lek inače smanjuje libido. Ova nuspojava pojavljuje se samo kod pet odsto pacijenata, ali ne uživaju svi koje ova nuspojava zadesi. Jedan muškarac žalio se da mora uvek nositi kondom kako ne bi isprljao pantalone.

Č.N.

'