AKTUELNO

Vekovima je čovečanstvo tragalo za savršenom hranom koja pojačava seksualnu želju i podstiče čula.

Od drevnih civilizacija do modernih vremena, mnoge kulture imaju raznoliku kolekciju mitologije, verovanja i tradicije oko seksualnih i libidinalnih moći hrane. Afrodizijaci su prirodne supstance koje se reklamiraju zbog svoje sposobnosti da povećaju seksualni nagon i uzbuđenje.

- Što se tiče odnosa između seksa i hrane, poput gladi, libido je primitivni instinkt, oboje može uticati na vaše ponašanje, čineći ih prioritetima u odnosu na druge stvari - kaže Uma Naidu, lekar i psihijatar koji je ujedno i kuvar, nutricionista i autor knjige "Ovo je vaš mozak o hrani".

- Glad i libido takođe uključuju slične hemijske reakcije i jedinjenja, poput dopamina, neurotransmitera koji igra ulogu u mozgu u centru za zadovoljstvo i nagradu - objašnjava ona.

Iako ste verovatno čuli da ostrige ili tamna čokolada mogu pobuditi želju za seksom, možda ste manje upoznati sa biljkama afrodizijakom. Iako ne postoji značajna količina istraživanja koja bi potkrepila njihove koristi, biljke se već dugo koriste u raznim kulturama kako bi izazvale senzualno zadovoljstvo.

Upozorenje: Iako se ovo bilje smatra zdravom hranom, možda ćete morati početi sa malim dozama. Takođe razmislite o konsultaciji sa lekarom pre nego što ih isprobate, posebno ako uzimate lekove, piše magazin mbg.

Foto: Pexels

Vanila za veći libido

Prema ranom biljnom folkloru, vanila je moćan kulinarski dodatak koji stimuliše seksualni apetit. Njegov neverovatan, prijatan miris čini ga idealnim začinom za podizanje raspoloženja, buđenje čula i podsticanje seksualne izdržljivosti. Vanilija su starosedeoci Meksika u početku koristili kao eliksir koji izaziva ljubav i smatra se jednim od davno otkrivenih, primamljivih afrodizijaka.

Mandarinsko drvo zbog erektilne disfunkcije

Ova izvorna kineska biljka ima niz prepoznatih zdravstvenih blagodati: može da poveća cirkulaciju, podrži rad mozga, ublaži stres - smanjenjem kortizola, pa čak i potencijalno leči erektilnu disfunkciju. Iako je dostupno u obliku tableta, kapsula ili tinktura - pravljenje biljnog napitka je još jedan popularan način da se konzumira kao afrodizijak.

Šafran je idealan dodatak za ženski libido

Kao jedan od najskupljih začina na svetu, šafran (potiče od cveta Crocus sativus) i njegove aktivne komponente široko se koriste u drevnoj medicini zbog svojih antiinflamatornih, antioksidativnih i antidepresivnih svojstava. Što se tiče seksualnog zdravlja, mala studija od 38 žena objavljena u časopisu Human Psichopharmacol sugerisala je da šafran može poboljšati probleme sa podmazivanjem i bolom tokom seksa, posebno za žene sa niskim libidom izazvanim terapijom lekovima, poput antidepresiva.

Šafran je, takođe, ukusan začin koji možete dodati svom kuvanju - pa bi možda bilo vredno razmisliti o testiranju njegovih potencijalnih afrodizijačkih sposobnosti.

Babin zub za izdržljivost

Biljka Tribulus Terrestris ili babin zub kod nas se vekovima koristi medicinski, kako u Ajurvedi, tako i u tradicionalnoj kineskoj medicini, za podršku seksualnoj funkciji i povećanje izdržljivosti. Savremenija istraživanja takođe su primetila efekte ove male biljke, a potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila svojstva koja poboljšavaju pol

Biljka Tribulus Terrestris ili babin zub kod nas se vekovima koristi medicinski, kako u Ajurvedi, tako i u tradicionalnoj kineskoj medicini, za podršku seksualnoj funkciji i povećanje izdržljivosti. Savremenija istraživanja takođe su primetila efekte ove male biljke, a potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila svojstva koja poboljšavaju pol

Ašvaganda za seksi raspoloženje

- Ova moćna ajurvedska biljka, koja se naziva i indijski ginseng, vekovima se koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini kao sveukupna biljka koja poboljšava zdravlje i poboljšava raspoloženje - kaže Naidu.

- Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, aiurvedski praktičari takođe koriste ashvagandhu da poboljšaju erektilnu disfunkciju i seksualnu želju i kod žena i kod muškaraca - ističe ona.

U savremenijim istraživanjima, ašvaganda je povezana sa podržavanjem nivoa raspoloženja i stresa. Štaviše, jedna studija na 50 učesnika pokazala je da dodaci ekstrakta korena ašvagande mogu poboljšati seksualnu funkciju kod zdravih žena.

Potencijalni neželjeni efekti

- Pre uzimanja bilo koje nove biljke ili dodatka, važno je razmotriti potencijalne reakcije ili neželjene efekte. Malo toga može imati veliki efekat, a kao i svaka druga vrsta hrane, čak i nešto dobro i zdravo, ako jedete previše, može biti nezdravo ili čak otrovno - kaže Naidu.

#Ljubav

#Odnosi