AKTUELNO

Ne treba loše da se osećate ako vam je potrebno malo privatnog prostora u vezi, to ne znači da nešto nije u redu. Zapravo, to bi moglo da bude upravo ono što i vama i vašem partneru treba da biste ojačali ljubav.

Da bi veza cvetala i napredovala, partneri moraju da budu posvećeni ne samo jedno drugom, već i sebi, svojoj ličnosti i razvoju.

- Važno je da u vezi imate vremena za sebe, negujete sopstvene interese, radite stvari u kojima uživate; to dovodi do zadovoljstva i osećaja ispunjenosti - objašnjava licencirani psihoterapeut i stručnjak za muško-ženske odnose Majkl Moren.

Ako nemate dovoljno vremena za sebe, može doći do nesuglasica u vezi, pa čak i prekida ili varanja radi ponovnog uspostavljanja osećaja sopstva.

Psihoterapeut Ken Pejdž kaže da kada neko vreme u danu ili nedelji provodimo sami vraćamo važne delove svog identiteta. Međutim, kada ih zanemarimo, gubimo deo koji je neophodan za ispunjen život.

- Odustati od puta samootkrivanja znači odreći se jedne od najbogatijih dimenzija svog života - primećuje on.

Foto: Pexels

Kako reći partneru da vam treba malo vremena za sebe

Iako može biti pomalo neprijatno reći partneru da vam je potreban prostor, ako to kažete na pravi način neće se naljutiti.

Moren kaže da pre nego što to kažete razmislite zašto vam treba više vremena koje ćete provesti bez voljene osobe.

- Objasnite partneru da to nema nikakve veze sa njim, već isključivo sa vašom potrebom da malo više vremena posvetite sebi. Ako vas zaista voli, razumeće vašu potrebu i podržaće vas u tome - kategoričan je Moren.

#Odnosi

#parovi