AKTUELNO

Naučnici sa Velsli koleža i Univerziteta Kanzas su došli do zanimljivih zaključaka. Oni su zamolili više od sto studenata da posmatraju fotografije muškaraca i žena. Nakon toga je trebalo da kažu da li mogu da zamisle određenu osobu kao potencijalnog prijatelja, ili smatraju da bi sa njom mogli da ostvare ljubavnu, odnosno, seksualnu vezu.

Prilikom ovog eksperimenta su naročito pazili na jednu stvar, a to su pokreti očima. To bi trebalo da otkrije kako ispitanici doživljavaju osobe na slikama.

Foto: Unsplash.com

Kuda prvo ide pogled? Rezultati ovog istraživanja pokazali su da muškarci koji gledaju ženu u lice nemaju interesa za nju. Pazite sada: ako muškarac smatra ženu atraktivnom, najpre gleda grudi i bokove. Dakle, prema ovom istraživanju kontakt očima uopšte nije bitan.

Objašnjenje tog ponašanja - Iako sve to pomalo zvuči kao kliše, ne smemo da prebacujemo muškarcima. Rezultati istraživanja odgovaraju evolucijskim istraživanjima koja su pokazala da su i “pramuškarci” prvenstveno obraćali pažnju na telo žene. Naime, muškarci žele da provere da li je žena “pogodna za nastavak loze”, a to im govore njeni telesni atributi.

Foto: Unsplash.com

Radnja se sad već odvija u nešto intimnijoj atmosferi, kad ste vi i vaš izabranik završili u vezi, braku ili barem u nekoj strastvenoj avanturi u krevetu. Pitanje glasi: Šta muškarci prvo gledaju na goloj ženi? Kako bismo zadovoljili znatiželju, pronašli smo anketu u kojoj je učestvovalo 12.000 muškaraca – odgovarali su na jedno pitanje: “Gde najpre gledaju muškarci kad ugledaju golu ženu?” U anketi su učestvovale i žene – pretpostavljajući gde muškarci najpre pogledaju. Imamo rezultate.

Foto: Unsplash.com

Na… grudi! Čak 51 posto žena pretpostavilo je da muškarci najpre gledaju grudi. I dobro su pretpostavile. Naime 45 posto muškaraca priznalo je da su grudi favorit. Međutim, to ne znači da muškarci povezuju vašu privlačnost sa vašim grudima (male, velike, čvrste…). To znači da samo tamo gledaju – možda baš zato jer to prvo vide kad žena stoji frontalno gola ispred njih.