AKTUELNO

Američki psiholog Njumen smatra da razmaženih mališana ima i u porodicama sa više dece.

Mit o tome da su jedinci razmaženi srušila je američka psihološkinja Suzan NJumen, koja tvrdi da karakter i ponašanje dece nemaju mnogo veze sa tim da li su rasla uz braću, sestre ili sami.

Foto: Unsplash.com

- Mnogobrojna istraživanja poslednjih 30 godina opovrgla su mitove o jedincima i dokazala da se oni ne razlikuju u ponašanju od vršnjaka i da ono u velikoj meri zavisi od vaspitanja - naglašava NJumenova. 

Takođe, dugo se smatralo da su jedinci manje komunikativni od drugih mališana, ali ni to nije tačna pretpostavka jer imaju interakciju s drugom decom u parku, vrtiću i školi.

Prednost jedinaca ogleda se u tome što provode više vremena u razgovoru s roditeljima, ali i sa drugim odraslim osobama. Verovanje da su jedinci usamljeni, NJumen takođe opovrgava.

Ranije istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da su deca, koja su trpela maltretiranje starije braće ili sestara, bila duboko nesrećna, za razliku od jedinaca koji su pošteđeni takvih loših iskustava.

Takođe, naučili su sami da se igraju i zabave, pa se ne osećaju usamljeno. Stereotip je i da deca jedinci šefuju svima oko sebe jer su navikli da uvek budu u centru pažnje. Šefovanje i naređivanje drugima, baš kao i razmaženost, nije ništa manje zastupljeno u porodicama s više dece.

Pogrešno je i mišljenje da su jedinci zahtevni. Psihološkinja Suzan NJumen smatra da je dete zahtevno onoliko koliko mu to roditelji dopuštaju i kako ga vaspitavaju.

Autor: Pink.rs

#deca

#jedinci