AKTUELNO

Zbog nje smo spremni da izgubimo glavu, raskrstimo sa dotadašnjim uverenjima, navikama, zaboravimo na sve, pa i svakoga i preokrenemo ceo život.

Zaista, naša najveća doživljena ljubav upravo takva i jeste, prožimajuća i duboka, snažna i velika, veća i od nas samih. Zbog toga je i zovemo ljubavlju našeg života, ponosni i srećni što smo toliko posebni da osetimo ono o čemu smo do tada samo čitali u romanima ili gledali na filmu.

Međutim, koliko god nam ovakva osećanja bila vredna, ne uspemo uvek da o(p)stanemo sa voljenom osobom. Koji su najčešći razlozi zbog kojih se razilazimo, objasnila nam je Elena Kuzmanović, psiholog i telesni psihoterapeut:

- Da bi se neka ljubav realizovala i održala, potrebno je da više faktora bude u balansu, zbog čega obično velike ljubavi prati i velika drama. Rastajanje od osobe koju tako doživljavamo može da se odigra iz niza razloga, recimo uvremenjenosti, perioda našeg života kada se ljubav desila, spremnosti i zrelosti da se za nju borimo, poznavanja sebe i naše emocionalne istorije i kamenja spoticanja. Potrebno je i da ljubav bude uzvraćena na sličan način, kao i da je osoba prekoputa nas motivisana da se trudi oko odnosa kao i mi.

Psiholog istče da je pored vatre velike ljubavi, za dobar odnos potrebna je zrelost i neprekidan rad na sopstvenim emocijama. 

- Danas mislimo da je ljubav dovoljna, ali nikad sama po sebi nije. Zapravo, ona je mnogo više i složenije od onoga što zovemo ljubavnim osećanjima - objašnjava Elena.

Kako da na vreme prepoznamo da je neka ljubav ona najveća u životu?

- Mislim da čovek, ma koliko da je povređivan i emotivno uskraćen, uvek oseti kada mu neko znači više od dotadašnjih ljubavnih iskustava. LJude može da zbuni novo i drugačije osećanje, ali samim tim što ima dimenziju nečega što do sada nismo iskusili, može da nam bude signal da je možda to za sada najveća ljubav.

- Ako imamo snažnu motivaciju da budemo sa nekom osobom, da sa njom provodimo vreme, ako osećamo i strast i nežnost, da nam odgovara na svim bitnim poljima, i ako izvlači najbolje iz nas, i najvažnije - ako ne želimo niti razmišljamo o tome da će se ta ljubav završiti - onda su verovatno u pitanju ozbiljnije i veće ljubavi. Ma koliko da smo uplašeni od bliskosti, nije nam opcija da se odnos završi, spremni smo da se borimo za njega.

Godine

Zrelost tome jako pogoduje, ona je ključna za punoću ljubavnih osećanja. Mladost nam daje veliku snagu emocija, više hrabrosti, neuračunljivosti i slabiju kontrolu impulsa, veće prepuštanje, zbog čega nam se nekad čini da su ljubavi iz mlađih dana neprevaziđene, da nikada više nećemo voleti tako. Međutim, kasnije volimo drugačije, ali još dublje i snažnije, sa podjednako velikom strašću i nekom vrstom duhovnosti koja nam pomaže da budemo bolji ljudi.

#Ljubav