AKTUELNO

Iako je prirodno da u vezi postoje izvesna neslaganja i trzavice s vremena na vreme, treba znati granice i svesti ih na minimum.

Ukoliko trenutno prolazite kroz turbulentno ljubavno putovanje, ili ste nekada doživeli takvo iskustvo, onda je današnja tema baš za vas! Izazovi koji se mogu pojaviti su razni, ponekad pokušavamo da ih rešimo, ponekad se pravimo da ne postoje, a neretko i opraštamo ono što ne bismo smeli. Svakako, čini se da je pobednik ona strana koja otvoreno, jasno i glasno progovori o svojim osećanjima.

To nam bar poručuju stručnjaci, koji se slažu u jednom – asertivna komunikacija je važna da bi se uspostavili kvalitetni odnosi sa drugim ljudima, ne samo u vezi, već i na poslu. Ključ je u pronalaženju balansa, tako da prenesemo poruku u koju verujemo, a da pritom ne delujemo nadmoćno.

Naravno, puno je lakše nešto reći, nego sprovesti u delo, ali ćemo se potruditi da vam u redovima koji slede približimo ovu ideju.

Šta je asertivna komunikacija?

Na polju psihologije, asertivna komunikacija zauzima visoko mesto po značaju, prvenstveno zbog svoje efikasnosti u međuljudskim odnosima. Nasuprot njoj, postoji agresivni stil, koji se pripisuje osobama fokusiranim samo na svoje potrebe i sa manjkom poštovanja. Stoga, one često umeju da budu nasilne, pa čak i da zlostavljaju. Tu, međutim, nije kraj, jer se javlja i pasivno ponašanje, gde se osoba u strahu povlači i stavlja svoje interese u drugi plan.

Asertivna komunikacija u vezi?

Verovatno sa nestrpljenjem želite da pročitate kako se asertivna komunikacija preslikava na partnerske odnose. Prvo i osnovno, važno je naučiti reći ne, u pravom trenutku i bez odlaska u krajnost. Jednom rečju – treba biti empatičan, ali prepoznati i ono što nam ne prija i na to ukazati. Najbolje je biti otvoren i razgovarati bez ustezanja.

Šta je važno da znate?

Za početak, krenite od sebe, i razmislite o svomsamopouzdanju, da li verujete u to što govorite i da li ste dobri u donošenju odluka. Zatim, važno je da ste dobar slušalac, jer je nekada potrebno čitati između redova. Kao što smo već istakli, istovremeno je važno da umete da kažete ne i sami stavite do znanja kako se osećate. Prava mera je ključ kvalitetnog odnosa. Da izgovoreno sa nelagodom može prouzrokovati da se osećamo loše, jer sve ono neizgovoreno, kao i potisnuta ljutnja mogu imati samo negativan rasplet.

Prevazilaženje konflikta

Savladavanje veštine uspešnog komuniciranja može znatno olakšati i smanjiti eventualne konflikte. Još jednom, naglašavamo važnost balansa, odnosno pronalaženja zlatne sredine. Ne preporučuje se pasivno prihvatanje i mirenje sa situacijom, kao ni nametanje svog stava, uz upotrebu agresivnog tona.

#Ljubav