AKTUELNO

Mnoga istraživanja bavila su se upravo masturbacijom i sudeći prema rezultatima, “ručni rad” trebalo bi redovno upražnjavati – iz više zdravstvenih razloga.

Spavanje

Ako imate problema sa spavanjem, posebno uspavljivanjem, masturbacija vam može pomoći da lakše zaspite. Naime, samozadovoljavanje, a na kraju i orgazam, snižavaju pritisak i povećavaju nivo hormona endorfina, čine nas srećnijim, opuštenijim i manje napetim, što je sigurno dobra uvertira u lakši san.

Ublažava menstrualne grčeve

Dok seks za vreme menstruacije iz brojnih zdravstvenih i praktičnih razloga nije preporučljiv, ne postoje prepreke zbog kojih bi trebalo da izbegavate masturbaciju stimulacijom klitorisa. Naime, grčenje vagine i materice za vreme orgazma možda će pojačati krvarenje, ali će i zbog bolje cirkulacije olakšati grčeve. Orgazam je sigurno bolji od bilo kakvih tableta protiv bolova.

Sprečava rak prostate

Toksini koji se nakupljaju u urinogenitalnom traktu kod muškaraca mogu da povećaju mogućnost za rak prostate, a redovna ejakulacija omogućava izbacivanje tih toksina koji su se nakupili. Konkretna istraživanja pokazala su da muškarci koji ejakuliraju pet i više puta nedjeljno imaju mnogo manje šanse za razvoj raka prostate.

Ublažava infekcije urinarnog trakta

Ako više ne možete da smislite čaj i sok od brusnice ili bilo šta povezano sa brusnicom, okrenite se alternativi – masturbaciji. Naime, pojačano vlaženje vagine tokom uzbuđenja i samog orgazma omogući će vam lakše čišćenje od štetnih bakterija koje se prenose iz vagine u urinarni trak i obrnuto. Nakon masturbacije, ne zaboravite na higijenu.

Ublažava sindrom nemirnih nogu

Procenjuje se da čak 10 odsto ljudi ima probleme s ovim sindromom. Radi se o neurološkom poremećaju. Simptomi: neprestana potreba za pokretanjem udova, posebno nogu, bol u nogama, neugodni osećaj, trnjenje, osećaj mravinjanja, grčevi, svrab i tako dalje. Ali u medicinskom časopisu “Sleep Medicine” objavljeno je da su osobe koje su koristile seks i masturbaciju za olakšavanje simptoma imale pozitiva iskustva.

Jača imunitet

Naučnici su potvrdili da strastveni seks zaista može da pomogne u prehladi. Naime, nakon dugogodišnjih neuroimunoloških eksperimenata, došli su do zaključka da seks ima pozitivne efekte ne samo na psihu nego i na imunološki sistem. Naime, broj fagocita, koji su zaslužni za borbu protiv uzročnika bolesti, povećava se tokom seksa, a tokom orgazma broj fagocita se i udvostručava. Tokom seksa, odnosno tačnije tokom orgazma, telo proizvodi endorfine, vrstu enzima koji su zaslužni za dobro raspoloženje, osećaj sreće i zadovoljstva, i na neki način deluju kao droga.

Poboljšava uživanje u seksu

Zlatno pravilo “praksom do savršenstva” važi i u seksu. Naime, seks-terapeuti ženama koje imaju problema s doživljavanjem orgazma tokom vođenja ljubavi preporučaju što češću masturbaciju kako bi “navikle” svoje telo na što brže opuštanje i, naravno, što lakše doživljavanje orgazma. Osim toga, masturbacijom sami otkrivate kakva vam je stimulacija potrebna, šta vam odgovara a šta ne, a to znanje mnogo lakše prenosite kasnije na partnera.“ (cleaner)

#Ljubav

#aseksualnost