AKTUELNO

Neki kažu da smo svi zavisni od ljubavi, ali kada to postaje ozbiljan problem.

Ljubav je najlepše, najuzvišenije i najplemenitije osećanje na svetu, te ako je prava pobeđuje sve prepreke. Ali postoje ljudi koji su zavisni od ljubavi, a to je zapravo jedna od najtežih zavisnosti koja može biti bolna i opasna. 

Zavisnici od ljubavi stalno preispituju sebe, u svojom glavi prave analize da li su postupili kako treba i jesu li partneru rekli ono što je zaista želeo da čuje. Konstantno i uvek iznova padaju u očajanje, a to ničemu ne vodi. Osim toga, svakodnevno se bore sa naletima turbulentnih osećanja, koja ih dižu do neba, te spuštaju na dno.

" Zavisnost od ljubavi je prva zavisnost", kaže antropolog Helen Fišer, te dodaje: 

"Ako vam uvek treba potvrda da ste voljeni i ako vam ona nedostaje, svet vam se ruši, vreme je da se okrenete promenama.

Kako bi osetili ljubav bez koje život nema smisla, spremni su na sve moguće kompromise, a to im ruši samopouzdanje.Ako se osećate divno i ispunjeno samo onda kada osećate da ste voljeni, a depresivno i razočarano kada vam partner ne posvećuje dovoljno pažnje i ljubavi, onda ste upali u zamku zavisnosti.

Nemojte dozvoliti da vaša unutrašnja  osećanja i zadovoljstvo zavise od ljubavi partnera, već pronađite trajni izvor ljubavi u sebi. Ako sami sebe ispunite ljubavlju, više ćete uživati u davanju ljubavi, a ne samo u primanju. To je najvažniji korak u borbi protiv zavisnosti od drugih. 

Sve zavisnosti su počele od ljubavne 

Sve druge zavisnosti, od droge do kocke, samo  “otimaju” neuronske puteve koji su evoulirali da bi ljude prisilili na osnivanje porodice" smatra Helen Fišer.

Partner nije jedini izvor ljubavi

Preuzmite odgovornost za svoja osećanja, posebno za osećaj sopstvene vrednosti. Naučite da volite i cenite sebe. Vaše samopouzdanje ne sme da zavisi od ljubavi partnera. Imajte na umu da je ljubav u vama i svuda oko vas.

Simptomi da ste zavisni od veze i partnera

Da li vaša sreća najviše zavisi od toga pružaju li vam partner i okolina dovoljno ljubavi?Cenite li istinski sami sebe samo onda kada osećate da ste iskreno i jako voljeni?Mislite li da niste dovoljno dobri čim vam nedostaje ljubavi i pažnje?Smatrate li da vas samo drugi mogu usrećiti jer sami ne možete biti kovač svoje sreće?Mislite li da je partner sebičan ako se ponaša kako želi, a ne kako biste vi želeli?

#Ljubav