AKTUELNO

Svaku, pa i najkraću i najgoru vezu tinejdžer će pamtiti ceo život, pazite kako se ponašate.

Svako dete ima simpatiju, a ponekada se to dogodi još u predškolskom uzrastu. Do pravog zaubljivanja dolazi malo kasnije - u tinejdžerskom uzrastu.

Prva konkretne simpatije, prva zljubljivanja obično se događaju u petom ili šestom razredu osnosne škole.

Od 15. do 18. godine romantična veza psotaje veoma bitna za socijalni život tinejdžera. ZAljubljivanje u pubertetu je mnogo intenzivnije nego u zrelom dobu. Međutim, te rane veze ne traju dugo. Jedno istraživanje je pokazalo da u uzrastu od 15 godina veze u proseku traju samo tri ili četiri meseca.

1. Razgovor?

Pokušajte da razgovarate sa detetom o osećanjima. Pustite ga da govori, ne prekidajte ga. Dobro je ako  dalje želi da priča. Devojčice su otvorenije, ali one sve emotivnije doživljavaju.

2. Čuvajte tajnu!

Stvari koje vam dete kaže u poverenju zadržite za sebe. Ne otkrivajte suprugu, pogotovo ne komšinicama. Ako dete otkrije da pričate okolo izgubiće poverenje i misliće da je ljubav nešto loše.

3. Više slušajte, manje pričajte

Adolescenti nerado razgovaraju sa roditeljima, pa ne insistirajte, sačekajte da se samo dete poveri. Najbolji je razgovor u kojem roditelj sluša, a dete priča.

Foto: Pixabay.com

Sigurni znaci,,Ne odvaja se od telefona? Pocrveni kada čuje ime simpatije? Koliko god veza bila neozbiljna tinejdžer će je zauvek pamtiti.

#Ljubav

#Roditelji

#deca