AKTUELNO

Vi ste vaspitani u sistemu koji danas ne funkcioniše.

Znam mnogo žena koje su ceo život živele po majčinim pravilima, a kada su došle do penzije shvatile su da od života nemaju ništa: ni dece, ni porodice, ni novca, a nisu videle ni svet.

Kako se to dogodilo? Ja sam se uvek jako trudila da radim onako kako me je majka učila. A moja majka je bila dobra žena, nema sumnje. A i ja sam dobra žena - bez ironije. Ovako stvari stoje: ako vam je sada 40 ili 45 godina, vaša majka ima 65 ili 75 godina.

To je osoba koja je odrasla i rođena bez telefona, što znači da nije svesna komunikacije današnje generacije.Ona nije svesna pravila koja važe danas, jer je odgajana u tradiciji prošlog veka. Ona je vas takođe odgajala na taj način.

"Kćerko moja, budi poštena! Sve se može oprati, sem obraza!" Ukoliko ne možete da nađete muškarca za sebe, to je zato što su oni iz tvoje generacije ili srećno oženjeni ili su se propili jer nisu na vreme našli ženu za sebe. 

Ne isključujem mogućnost da postoje slobodni muškarci odgajani u tradicionalnoj sredini, pristojni, sa normalnim platama i rešenim stambenim pitanjem.

Ali, mala je verovatnoća da ćete ih sresti u ovoj stvarnosti. Možda, ako odete u biblioteku, na neko društveno okupljanje, ali verujem da vam se ti muškarci iz naftalina neće svideti.

Foto: Pixabay.com

Međutim, ta vaša patnja i nezadovoljstvo ne potiče od toga što se upoređujete sa istim kao vi, već sa onim vršnjacima koji su do sada napravili karijeru, žive srećan i ispunjen život, putuju, uživaju u umetnosti.

Odnosno, sa onim koji su se bolje prilagodili sadašnjosti od vas. Drugi razlog vaše usamljenosti i nedostatka bilo kakvih zdravih "postupaka" u životu je činjenica da je ceo vaš život napravljen tako da biste ugodili mami.

Da bi mama bila zadovoljna sa vama.Neki od vas će reći: ne, stalno se svađam sa njom i ne radim baš sve što mi ona kaže.

Drugi će reći - da, ali ja još uvek nisam dovoljno dobra za svoju mamu. Treći će reći: zato sam u problemu, jer sam se svađala sa majkom i na vreme nisam shvatila koliko je mudra žena bila. Nema razlike. Većina nas još nije ni počela da živi sopstveni život.

Svi smo pomalo zatrovani smernicama naših roditelja.Problem je što ništa sami nismo shvatili. Ceo život smo koristili majčine standarde dobra i zla, shvatanja sveta i stvari u svetu.

#Ljubav