AKTUELNO

Istraživanja pokazuju da je maženje zapravo mnogo važnije nego što smo mislili.

Ostavimo po strani to da se dobro osećamo za vreme maženja, jer zdravstvene dobrobiti koje proizlaze iz maženja sigurno će uveriti vašeg partnera da ima vremena za to.

Razlog 1: Osećate se dobro

Maženje oslobađa oksitocin, koji je poznat i kao hormon osećaja. On povećava sveukupnu sreću, a uz maženje i držanje za ruku, baš kao i seksualna igra, oslobađaju hemikalije poput oksitocina, koje stvaraju osećaj blagostanja i sreće.

Maženje takođe može da oslobodi endorfine, hemikalije koje se oslobađaju nakon dobre vežbe ili kad jedemo čokoladu, što doprinosi tom sjajnom osećaju.

Foto: Unsplash.com

Razlog 2: Osećate se seksi

Najočiglednija korist od maženja je približavanje partneru u fizičkom smislu. Ono može da dovede do zabavnog seksa ili opuštanja nakon seksualnog odnosa, ali tu je i hemijski plus.

Razlog 3: Smanjuje stres i krvni pritisak

Fizički kontakt s drugima može da pomogne u smanjenju stresa. Zagrljaj, ljubljenje ili više fizičkih dodira povećavaju količinu oksitocina, odnosno hormona povezivanja.

Ova hemijska reakcija može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, što zauzvrat smanjuje rizik od srčanih bolesti, ali takođe može da pomogne u smanjenju stresa i anksioznosti.

#Ljubav

#maženje