AKTUELNO

Seksualna apstinencija nije nužno samo psihološki i emocionalno teška - može imati vrlo ozbiljne posledice po zdravlje...

Ko ne voli seks?

Ovo je više retoričko pitanje. Od kad je sveta i veka, seks je prirodna potreba, kako ljudi, tako i životinja. On sapda u fiziološke potrebe, ali za razliku od većine istih - on ima i psihološku i emocionalnu komponentu. Međutim, dogodi se da neko duže vreme ne budete u vezi, pa da samim tim nemate ni odnose. 

Šta to znači za vaš organizam? (Ovo nije retoričko)

1. Pod većim ste stresom

Tokom seksa telo oslobađa dopamin, serotonin i oksitocin koji su poznati kao hormoni sreće. Nalet tih hormona, koje dobijamo iz ljubljenja, maženja, a pogotovo iz orgazma, nam pomaže da se opustimo. Nekim ljudima je seks takođe način za distrakciju koji im pomaže da odvrate misli od problema, što im pomaže da smanje teskobu. Srećom, masturbacija izaziva sličan efekat, pa tu i sami sebi možete da pomognete. Vežbanje takođe povećava nivo ovih hormona u telu.

Foto: Unsplash.com

2. Problemi sa spavanjem i pamćenjem

I tu su važni hormoni sreće. Naime, serotonin pomaže u regulaciji sna i zbog toga se ponekad osećate jako pospano nakon akcije. Osim toga poboljšava nam sposobnost za učenje, pamćenje i probavu.

3. Slabiji imunitet

Mala studija iz 2004. sprovedena na 11 ljudi, otkrila je da orgazmi postignuti masturbacijom pojačavaju koncentraciju adrenalina i prolaktina u plazmi, što je protein koji ima višestruke funkcije, od kojih je jedna potrebna ostalim ćelijama za jačanje imuniteta.

#Ljubav

#Seks

#apstinencija