AKTUELNO

Nauka potvrdila.

Svako iskusi stres, depresiju i preopterećenost, no ne prestaju svi sa intimnim odnosima. U čemu je onda stvar? Lekari, naučnici i psiholozi dali su svoje objašnjenje za smanjeni libido žena u braku.

Iako je u moderno doba sve više i pripadnika jačeg pola s oslabljenim libidom, i dalje su žene te na čiji račun najčešće stižu pritužbe da su izgubile želju za seksom u dugogodišnjem odnosu ili braku. No koji je stvarni ili barem najčešći uzrok one slave ženske "glavobolje"? 

Oko polovine žena u nekoj fazi života pati od smanjenog libida

Prema istraživanju na više od 5000 žena u dobi od 20 do 55 godina, između 30 do 50 posto žena priznalo je kako je u barem jednoj fazi života iskusilo manjak seksualne želje sa stalnim partnerom. Ipak, ovde nije reč o manjku ljubavi ili pak generalne privlačnosti prema partneru, jer su istraživači analizirali odgovore žena koje su se izjasnile kao "zadovoljne s celokupnim odnosom".

Foto: Unsplash.com

Iako žene mogu imati smanjenu želju u bilo kojoj dobi, promene poput rođenja deteta, menopauze ili pak usled hormonalnih problema (poput poremećaja štitne žlezde), lekari ističu kako su takve stvari prolazne i mogu da se koriguju - kod dovođenja hormona u red, vraća se i polna želja.

Od svih mogućih uzroka, glavni je okidač jedna te ista stvar

Uz preduslov da je emotivna veza između partnera ili supružnika stabilna u smislu da ne nedostaje komunikacije, nežnosti i zajedničkog osećaja zadovoljstva, kao uzrok smanjenja ženskog libida navode se i oni psihološki uzroci, poput preopterećenosti, stresa, nezadovoljstva vlastitim izgledom i depresijom. No stvar je u tome što ti psihološki uzroci realno povremeno pogađaju svakog, a neće se pretvoriti u dugoročna razdoblja bez ili s vrlo malo seksa.

Pravi je uzrok smanjenje testosterona, tvrde naučnici koji objašnjavaju kako se u telu zdrave žene do srednje dobi nalazi čak deset puta više testosterona nego estrogena. Taj muški hormon utiče na raspoloženje, energiju i libido kod žena - baš kao što to čini i u telu muškaraca.

Začarani krug

Referentna količina testosterona kod žena iznosi od 0,22 – 2,9 nmol/L, a količine ovog hormona u krvi nisu stalne. Ako je količina hormona viša, veća je želja za seksom i obrnuto. Ključna stvar je to što se proizvodnja testosterona stimuliše redovnim seksom, dakle kad jednom žena izgubi volju za seksom (bilo zbog psihičkih, fizičkih razloga ili pak nekog problema u odnosu) lako može ući u začarani krug.

Foto: Unsplash.com

- Ako žena nastavlja samu sebe da uverava kako je u redu da ne vodi ljubav s partnerom jer je pod stresom i nema volju za time, sama sebi unapred smanjuje želju u budućnosti. Kod one žene koja zna da je pod stresom, ali ima aktivan pristup rešavanju svog problema želje, biće i većeg truda u smislu razvoja seksualnih maštarija i ostalih stvari koje će na kraju "upaliti" libido - kaže seksualna terapeutkinja iz Australije, dr. Rosi King.

Tako je zapravo mirenje s nedostatkom polne želje i uzrok smanjenja libida u budućnosti, ističu stručnjaci.

A šta je s muškom "glavoboljom"?

Za razliku od 30 do 50 posto žena s povremenim fazama smanjenja ili gubitka libida, kod muškaraca je taj postotak ipak nešto manji - svodi se na od 10 do 20 posto njih. Takođe, kod muškaraca će se testosteron proizvoditi nezavisno jesu li imali odnose ili ne.

Ipak, muškarci imaju znatno veće količine tog hormona u telu, pa je kod njih kao glavni uzrok smanjenog libida fizičko smanjenje testosterona koje se lako dokazuje analizom krvi, a podiže zdravijim načinom života, boljom ishranom te raznim suplementima poput cinka.

Foto: Unsplash.com

Gubitak libida odnosi se i na smanjenje želje za pornografskim sadržajima i masturbacijom.

Ako kod pojedinca postoji želja za seksom u vidu masturbacije, razvijanja seksualnih maštarija i masturbacije, tada se ipak treba vratiti na traženje problema u samom odnosu s partnerom te manjak truda u zajedničkom, a ne samostalnom uživanju u seksualnosti.

#Ljubav

#Seks

#Veza

'