AKTUELNO

Govor tela otkriva sve o nama. Kada smo srećni, ili nesrećni, kada se radujemo, a naročito se manifestuju neobični pokreti kada nešto skrivamo

Iako je nam sve otkriveno, ipak nije jednostavno dešifrovati kompleksne informarcije koje telo formira pod uticajem podsvesti.

Znakove da neko laže nije uvek lako dešifrovati. Čak i kada nam instinkt govori da "nasedamo" na laž, iz raznih razloga odlučujemo da verujemo voljenoj osobi.

Ipak, postoje mali signali za uzbunu koje bi bilo poželjno da naučimo da prepoznamo, ukoliko želimo da se zaštitimo od neiskrenih ljudi.

Doktorka Lilijen Glas, stručnjak za govor tela istakla je da kada pokušavamo da otkrijemo da li nas neko laže, prvo moramo da prostudiramo kako ta osoba ponaša "normalno". Kad to otkrijemo, onda tek možemo da tražimo "odsupanja" u ponašanju.

Imajte na umu da su ovi znakovi samo mogući pokazatelji nepoštenosti - ali ne i definitivan dokaz.

Brzo menjanje položaja glave,

Kada nekome postavite direktno pitanje i ako primetite da je naglo pomerio glavu, vrlo je moguće da je odgovor koji vam je dao neistina.

Dakle, ako je naglo zabacio glavu unazad ili spustio bradu ili pak savio glavu u stranu onog momenta kada se očekuje da odgovori na dato pitanje, postoje velike šanse da vas laže.

Promena u ritmu disanja

Kada vas neko laže, vrlo je moguće da će početi teško da diše. Kada se disanje promeni, počinju da se "šire" ramena a glas postaje sve tiši.

Suština je da osoba koja laže ostaje bez daha jer se menjaju otkucaji srca i ubrzava protok krvi. Telo doživljava iste ove vrste promena kada smo nervozni i osećamo se napeto, odnosno kada lažemo.

Pogled podignut gore i ulevo

Zvuči neobično, ali pre nego što smislimo laž koju ćemo plasirati, mozak nas tera da podignemo pogled, odnosno usmerimo ga nagore i ulevo.

Kad lažemo aktivira se deo mozga zadužen za imaginaciju, a prirodna rekacija je da podignemo pogled kako bismo neometano (bez spoljnih distrakcija) zaronili u sopstveni svet mašte.

#govor tela

'