AKTUELNO

Opušten razgovor u prijatnom ambijentu je ključ za izazivanje hemije i kompatibilnosti.

Prvi sastanak je oduvek bio intrigantna tema. Bilo da se radi o dugo očekivanom sastanku dogovorenom putem društvenih mreža ili poruka, slepom sastanku koji su organizovali zajednički prijatelji, ili poznanstvu kroz koje želite da istražite međusobnu,iskru privlačnosti, planiranje prvog sastanka mnogima budi uzbuđenje, ali i nervozu. Pitate se da li će sve proteći dobro i planirate sve- od odevne kombinacije do mesta za,izlazak. Ova priprema i razmišljanje o detaljima omogućiće vam da se osećate,spremnije za taj sastanak, što bi moglo dovesti do velikog prijateljstva ili,dugoročne romantične veze.

Jedan od primarnih ciljeva prvog sastanka jeste da se druga osoba oseća važnom i vrednovanom - cilj koji se najbolje ostvaruje selektivnom pažnjom.

Atrakcija zahteva pažnju

U studiji o brzinskom upoznavanju, „Selektivna versus neselektivna ljubavna želja“, autori Eastvick et al. (2007)[1] otkrili su da je brzo opažena privlačnost jednog partnera podstakla seksualnu želju kod drugog potencijalnog partnera. Ova studija ne,samo da je pokazala podsticanje hemije, usled čega su se potencijalni partneri osetili,posebnim ili jedinstvenim, već je pokazala i da ta potreba deluje tokom prvih,nekoliko minuta susreta sa potencijalnim ljubavnim partnerom.

[1] Paul W. Eastwick, Eli J. Finkel, Daniel Mochon, and Dan Ariely, “Selective Versus Unselective Romantic Desire:,Not All Reciprocity Is Created Equal,” Psychological Science 18, no. 4 (2007):,317- 319

Ovo otkriće ukazuje da bi idealan prvi izlazak trebao pružiti potencijalnim partnerima,šansu da se usredsrede jedni na druge, umesto da im razne stvari i okolnosti,odvlače pažnju: filmovi, društvene igre, koncerti razni sportovi i druga događanja, nisu okruženje koje pogoduje stvaranju jedinstvene hemije među potencijalnim partnerima. Čak i ako ste ljubitelj sporta ili filmova, razmislite ipak o intimnijem prvom sastanku koji nudi šansu da se povežete u mirnijem okruženju, pre nego što drugi ili treći sastanak ugovorite za pozorište ili recimo neki koncert.

Foto: Unsplash.com

Pitanja koja vam padaju na pamet….

Ako želite da podstaknete bliskost, savetuje se da za prvi susret odaberete mesto sa,opuštenijom atmosferom pre nego formalnom, kako biste izbegli slanje pogrešnih,signala. Odlučite se za kafu ili laganu večeru u udobnom kafeu ili intimnijem,restoranu, a ne pompezno popularno gradsko mesto. Najbolji prvi sastanci,održavaju se u prostoru koji omogućava udobnost i razgovor, a ne nezgodnu,,neprikladnu intimnost. Kada ste u nedoumici, prvo posetite potencijalno mesto,susreta radi provere ambijenta. Okruženje koje je ležerno, ali elegantno,obezbeđuje prijatnu atmosferu za fokusirani razgovor.

Što se tiče samog ambijenta, poželjno je bude malo svetlosti, a ne prostor u potpunoj tami. Kontakt očima je važan deo privlačnosti, tako da je izbor prijatno osvetljenog mesta od presudnog značaja. Ovo stavljanje prioriteta vizuelnoj pažnji znači,izbegavanje, recimo, jednog od onih modernih restorana u u mraku, gde ne samo,da ne možete videti šta jedete, već i s kim večerate.

U svakom slučaju, izbegavajte lokacije dizajnirane za ljude koji traže striktno provod ili isključivo samce. 

Odložite svoj mobilni telefon

Istraživanje Marise Cohen (2016)[2] u kome je učestvovalo 390 ispitanica bacilo je novo svetlo na percepciju ponašanja na prvom sastanku. Njeni nalazi pokazali su da su žene verovatnije od muškaraca koristile lagani flert i verbalnu komunikaciju da bi odmerile nivo opažene privlačnosti od strane muškarca sa kojim su izašle. Muškarci, s druge,strane, nisu gledali striktno na ponašanje, što je ukazivalo da ih potencijalna,partnerka možda manje privlači.

Ova studija je takođe citirala prethodno istraživanje koje je utvrdilo važnost usklađenosti para. To se često naziva „plesom“, a može se dogoditi razgovorom, jer se obe strane fokusiraju na istu temu, kao i fizički, u smislu pokreta glave, očiju i tela.

Vaš pametni telefon može biti prepreka usklađivanju sa partnerom. Kada odete na sastanak, izbegavajte postavljanje mobilnog uređaja na sto između vas. Bez obzira da li,zaista morate biti dostupni, ovaj elektronički „treći točak“ stvara razdaljinu i umanjuje hemiju i povezivanje. Pošto rano ponašanje na prvom sastanku stvara trajan utisak, izbegavajte čak i da vaš uređaj bude vidljiv, a još manje zvučan, osim ako je neka hitna stvar u pitanju. 

Foto: Unsplash.com

[2] Marisa T. Cohen,  “It’s not you, it’s me…no, actually it’s you: Perceptions of what makes a first date successful or not,” Sexuality & Culture: An Interdisciplinary Quarterly 20, no. 1 (2016): 173-191.

Upravljanje velikim očekivanjima

Ponekad, uprkos površnim pokazateljima kompatibilnosti, prvi sastanci imaju različite efekte na potencijalne partnere. Da biste sprečili razočaranje i maksimalno iskoristili,svaki sastanak, upravljajte svojim očekivanjima, naročito ako su prevelika. Uzmite u obzir da čak i sastanke na kojima iskre ne lete u prvi mah, a razgovor lepo teče. Upoznavanje novih ljudi sa kojima nesumnjivo već delite mnoge zajedničke,stvari (što je često razlog što ste se prvo dogovorili za izlazak) može proširiti vašu ličnu ili profesionalnu mrežu. Mnogi sjajni prvi izlasci ne završavaju vatrometom, već iskrenim prijateljstvom, na osnovu kojeg se itekako mogu razviti i najkvalitetnije ljubavne veze. 

Ako vas interesuje da pročitate više o prvim sastancima, ljubavnim odnosima i udvaranju, možete pročitati više o tome upravo OVDE

Autor: Pink.rs

#Sastanak

'