AKTUELNO

Razvod, težak sam po sebi, je još stresniji ukoliko u braku postoji dete. Strahovi koji se prilikom razvoda pojavljuju kod roditelja , stresovi, osećanje nesigurnosti... i onako tešku odluku o razvodu čine još težom.

Brak zbog dece

U našoj sredini još uvek važe predrasude da su jednoroditeljske porodice ili porodice samohranih majki - po dete uvek štetne i neodgovarajuće porodice. Iako sve manje, još uvek se mogu čuti izjave o ostajanju u braku "zbog dece".

Ovakav roditeljski stav ima po decu velike posledice, jer ona rastu pod pritiskom da su kriva za loš život svojih roditelja. Takođe, ne može se reći da su jednoroditeljske ili porodice samohranih majki uvek štetne po dete. Istraživanja pokazuju da deca iz ovih porodica postižu ista akademska dostignuća i istih su ponašanja kao i njihovi vršnjaci iz porodica sa dva roditelja.

Foto: Pixabay.com

Razvod zbog dece

Podrazumeva se da je za decu idealno da rastu uz oba roditelja - koji su uravnoteženi, zdravi (mentalno, fizički, emotivno, psihički), posvećeni deci i porodici. Ali, kada to nije slučaj, kada između roditelja postoje problemi koji se na drugi način ne mogu rešiti, onda je i za decu razvod njihovih roditelja - bolje rešenje. Otud i stav oličen u rečenici: "Bolje dobar razvod nego loš brak".

Ponekad je upravo razvod način da deca odrastaju zdravo, samopouzdano, bez trauma. Osim toga, nekoliko decenija unazad, i pojam porodice se uveliko promenio. Sve je uobičajenije da porodicu čini samo jedan roditelj i dete, a velika porodica sa oba roditelja i mnogo dece je sve više retkost.

Foto: Unsplash.com

Kako pomoći detetu da što bezbolnije prođe kroz razvod roditelja?

1. Razgovor jeste neophodan.

Nemojte čekati da dete "ukapira" samo, ili da vas direktno pita. Ako krijete, ili ublažavate situaciju prećutkujući je, ono će biti zbunjeno i nesigurno. Biće prinuđeno da samostalno dolazi do zaključaka, što ga može dovesti u osećanje krivice (da se vi razvodite jer je ono nešto loše uradilo, na primer).

2. Idealno vreme za razgovor o razvodu.

Ne postoji "pravo" vreme za razgovor o razvodu. Odnosno, i kada je dete malo, i kada je tinejdžer razgovor o tome zašto se razvodite je neophodan. Ukoliko je dete beba, verovatno se neće sećati ovog mučnog perioda vašeg života. Ipak, postoje stručnjaci koji tvrde da dete uvek nosi traumu razvoda, pa čak i da beba počinje da se drugačije ponaša i zauvek "emotivno pamti". Prednost razvoda dok je dete beba jeste što imate vremena da ovu svoju odluku sasvim emotivno "obradite" i prebolite pre nego što o tome porazgovarate sa detetom. Vreme za razgovor tada odredite u zavisnosti od zrelosti samog deteta, ali i vaše konkretne situacije. Na primer, ukoliko ste razvedeni a dete redovno viđa oca, samo definisanje vašeg statusa (zašto ne živite zajedno) neće mu teško pasti.

3. Budite sigurni u svoju odluku.

Nemojte da pominjete razvod detetu kad god o tome mislite, ili ste u afektu, besni. Tek kada ste sigurni da ćete preduzeti određene korake da do razvoda braka i dođe, to detetu i recite.

4. Priprema za razgovor.

Unapred osmislite šta želite da kažete. Svoje emocije tada "držite pod kontrolom". Obezbedite dovoljno vremena ne samo za razgovor, već i za period posle toga. Izvesno je da će ovaj razgovor uznemiriti dete, pa je neophodno da mu posvetite svoje vreme i ostanete sa njim

5. Nezgodna pitanja.

Budite staloženi i strpljivi u odgovaranju na dečja pitanja. Dete ima pravo da zna sve što ga zanima, jer će vaša odluka o razvodu uveliko uticati i na njegov život. Takođe, ono što ne pita, recite sami. S obzirom da dete ne zna šta sve odluka o razvodu podrazumeva, mnogo toga se neće ni setiti da vas pita, a ta nerazrešena pitanja će uskoro početi da ga muče. Zato vi pokušajte da to predupredite tako što ćete sami reći da razvod ne znači, na primer, da ono ubuduće neće viđati tatu, i slično.  

Autor: Pink.rs

#Porodica

#Razvod

'