AKTUELNO

Znate one stare, dobre štanglice sa kimom koje su naše bake služile uz čaj? Imamo recept baš za takve, a uz modle ih možete ih praviti i u drugačijim oblicima - kao perece, srca, kvadratiće, kružiće...

Obrni okreni, sa trpeze nestaju očas posla, hrskave su, ukusne, prhke i krajnje jednostavne za pripremu. Susam i kim im daju posebnu aromu i specifičan ukus, a ostali sastojci su krajnje jednostavni, šta više - verovatno sve već imate u kući!

Dakle, spremite brašno, sir, margarin (maslac), jaje i začine - i vaše štanglice ubrzo će biti gotove!

Potrebni sastojci:

*300 grama brašna (i još 100 grama sa strane)

Foto: Pixabay.com

*250 grama sitnog sira

*220 grama maslaca ili margarina ( i još 30 grama odvojite sa strane)

*jedno jaje

*susam, kim, so

Foto: Pixabay.com

Priprema:

Umesite testo od 300 grama brašna, 220 grama omkešalog maslaca i 250 grama sira, i mesite sve dok ne bude glatko. Ako se lepi, dodajte još malo brašna. Kada ste dobro umesili testo, razvucite ga i premažite istopljenim maslacem koji ste ostavili na početku sa strane. Preklopite dobijeno testo, pa ga ponovo premažite i potom ostavite u frižider na sat vremena. Posle sat vremena, izvadite testo i ponovo ga razvucite, ali da ne bude pretanko.

Seći štanglice ili modlom vaditi oblik po želji i slagati ih na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Premazati ih umućenim jajetom, pa posuti kimom i susamom.

Peći u rerni na 190 stepeni od 12 do 15 minuta.

#Kim

#Kuhinja

#Recept

#Testo

'