AKTUELNO

Vaginalna atrofija je česta, ali izlečiva bolest koja uzrokuje stanjivanje vaginalnog zida. Ovaj problem može da se pojavi kod žena svih uzrasta, ali najčešći kod žena u menopauzi.

U pitanju je bolno stanje koje može da potake svrab, čak i osećaj peckanja, a ne radi se o polno prenosivoj infekciji. Reč je o vaginalnoj atrofija, stanju koje napada žene u svim godinama.

Vaginalna atrofija je česta bolest koja uzrokuje stanjivanje vaginalnog zida. Ovaj problem može da se pojavi kod žena svih uzrasta, ali je najčešće zabeležen kod žena koje prolaze, ili su tek prošle, menopauzu. To se događa zato što telo proizvodi manje estrogena nego što je naviklo, a to utiče na 'ponašanje' vaginalnog zida.

Vaginalna atrofija se može dogoditi ženama koje su bolovale od raka, pogotovo kod onih koje su primale hormonalne tretmane za rak dojke.

Žene pušači, kao i žene koje nikada nisu imale vaginalni porođaj ili nemaju polne odnose takođe su više izložene riziku.

Uobičajeni simptomi uključuju sekret, osećaj peckanja, svrab, poteškoće u obavljanju male nužde i bol tokom seksa.

Ovi simptomi su sami po sebi dovoljni da se žena u potpunosti odrekne seksa, ali pokazalo se da redovni orgazmi zapravo imaju pozitivan efekat i smanjuju simptome.

- Vrlo je važno da imamo zdrav seksualni život s partnerom ili sa sobom - izjavila je Luiz Mazanti, seksualni terapeut iz Londona.

- Ljudi često kažu da nemaju seksualni život jer nemaju partnera. Ali, zaboravite na to i imajte seksualni odnos sami sa sobom. Suština je u tome da se prilikom seksa dodiruje vaginalno tkivo i pojačava krvotok, osetljivost i elastičnost - objasnila je Mazanti.

Povećanje protoka krvi povećava snabdevanje vagine kiseonikon, što znači da je manja verovatnoća da će vaginalno tkivo biti upaljeno, tanko ili suvo.

- Gubitak sposobnosti za seks nije samo fizički problem, može da ima ozbiljne nuspojave na mentalno zdravlje ljudi. Kada se smanji sposobnost seksanja i želja za seksom, to je velika promena u identitetu - tvrdi Mazanti.

- Žene počinju da se preispituju i postavljaju sebi pitanja kao što su: 'Ko sam ja sad, ako nisam žena koja sam nekad bila?'. To može da otvori put depresiji i krizi identiteta i duboko razmatranje egzistencijalne prirode - objašnjava Mazanti.

Simptomi vaginalne atrofije

-Suvoća

-Osećaj peckanja, pogotovo za vreme obavljanja male nužde

-Sekret

-Svrab

-Povećana potreba za obavljanjem nužde

-Infekcije mokraćnog sistema

-Inkontinencija

-Lagano krvarenje nakon seksa

-Neugoda tijekom seksa

-Suvoća tijekom seksa

-Skraćivanje ili skupljanje vagine

Kako se leči?

Za lečenje suvoće koriste se vaginalni ovlaživači koji poboljšavaju ženin seksualni život. Postoje i kreme koje se svakodnevno stavljaju u vaginu i podstiču njenu elastičnost.

Za prijatniji seks žene preporučuju se i lubrikanti, a ako se simptomi ne povuku, savetuje se terapija estrogenom.

#Ljubav

#Seks

#Vagina

'